KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE ÇOCUK HASTALARDA UYGULANAN TRANSFÜZYONLARIN VE PEDİATRİK TORBA KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ATAHAN KANBUR

Danışman: Nazan Sarper

Özet:

Giriş ve Amaç: Gönüllü kan bağışçısının bulunması ve kan bileşenlerinin hazırlanması yoğun emek gerektiren ve yüksek maliyetli işlemlerdir. Bu güç elde edilen ve kullanım süresi kısıtlı olan ürünlerin akılcı kullanılması önemlidir. Tez çalışmasının amacı, uygulanan transfüzyonların incelenerek kliniğin aylık ortalama kan ürünü gereksinimi hesaplamak ve pediatrik kan torbalarının kullanılması ile sağlanabilecek yararları ortaya koymaktır.

Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniklerinde 0-18 yaştaki hastalara Şubat 2018 – Eylül 2018 tarihleri arasında uygulanan kan transfüzyonları incelenmiş, pediatrik torbaların kullanımı ile sağlanabilecek yararlar yönünden değerlendirilmiştir.

Bulgular: Çalışma sırasında sekiz aylık dönemde, 99 yataklı klinikte ve hematoloji-onkoloji günübirlik ünitesinde, 301 hastaya 2363 adet ürün kulanarak 2159 kan bileşeni transfüzyonu uygulanmıştır. ES %49,8, havuzlanmış TS %23, TDP %17, pediatrik ES %2,2, pediatrik aferez TS ise %1 oranında kullanılmıştır. En fazla A Rh (+), takiben 0 Rh (+) ürün kullanılmıştır. Transfüzyonlar en sık hematoloji-onkoloji bölümünde maligniteler, kronik hemolitik anemiler ve hemoglobinopatiler nedeniyle yapılmış olup, yenidoğan ve prematürite sorunları bunu takip etmektedir. Transfüzyonların %23,9’u yenidoğanlara uygulanmıştır. Eritrosit transfüzyonlarının %30,9’u, trombosit transfüzyonlarının %17,6’sı 80 ml ve altındadır. On iki ay ve altında uygulanan eritrosit transfüzyonlarının %91’i, trombosit transfüzyonlarının ise %81’i 80 ml ve altındadır. Hacmi ≤160 ml uygulamalarda 1 veya 2 torba pediatrik ES kullanıldığında;  ≤80 ml uygulamalarda pediatrik aferez TS kullanıldığında sırasıyla aylık 9083 TL ve 2.351 TL tasarruf sağlanabilecektir. Daha da önemlisi ES verici sayısı 1260’dan 795’e, TS verici sayısı 117’den 59’a azalabilecektir.

Sonuç: Pediatrik kan torbalarının kullanımı, kan bileşenlerinin aşırı tüketimini önleyecek, verici maruziyetini, enfeksiyon bulaşını ve duyarlanma riskini azaltacaktır.