İSTANBUL İLİ ANADOLU YAKASI FUTBOL KULÜPLERİNDE OYNAYAN PROFESYONEL FUTBOLCULARIN; TAKINTI, BATIL İNANÇ VE DÜŞÜNCE KONTROLLERİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ONUR KAVİ

Danışman: Elif Karagün

Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, İstanbul İli Anadolu Yakasında bulunan profesyonel futbol kulüplerinde oynayan futbolcuların; batıl inanç, takıntı ve düşünce kontrollerini belirlemektir. Ortaya konulan bu sonuçların da; yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, kardeş sayısı, kaç yıldır lisanslı olarak futbol oynadıkları, kaç yıldır profesyonel oynadıkları, lig seviyesi ve uyruğunuz gibi değişkenler açısından değişip değişmediğini incelemektir.

Yöntem: Bu amaç doğrultusunda; Anadolu Yakası’nda bulunan ve profesyonel lig statüsünde mücadele eden 7 takıma bağlı çalışan toplam 233 profesyonel erkek futbolcuya; demografik özelliklerini belirlemek amacı ile araştırmacıların oluşturduğu Kişisel Bilgi Formu, Barut tarafından 2008 yılında Türkçe’ ye uyarlanan Sporda Batıl İnanç ve Davranış Envanteri; Erol tarafından 1990 yılında geçerlilik ve güvenilirliği yapılan Mausley Obsesif Kompulsif Ölçeği ile Yorulmaz ve Gençöz tarafından 2008 yılında geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan Düşünceleri Kontrol Etme Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.00 paket programında analiz edilmiş; araştırmada elde edilen veriler ortalama, standart sapma ve yüzde olarak sunulmuştur. Normallik dağılımı Kolmogorov Smirnov testi ile incelenmiş, verilerin normal dağılım gösterdiği bulunmuş ve hipotezlerin test edilmesinde parametrik testler tercih edilmiştir. İkili grupların karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T testi, çoklu grupların karşılaştırılmasında ise One Way Anova testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. İkili grupların karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T testi, çoklu grupların karşılaştırılmasında ise One Way Anova testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.

Bulgular: Araştırmamızdaki bulgularda futbolcularda batıl inanç ve davranış durumları ile profesyonel lisans süresi, lig, totem, uyruk değişkenleri arasında; düşünceleri kontrol etme davranımları ile profesyonel lisans süreleri, lig, uyruk değişkenleri arasında; Obsesif kompulsif davranışları ile kaç yıldır lisanslı futbol oynadıkları, profesyonel lisans süreleri, lig, totem, uyruk değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05).

Sonuç: Futbolcuların batıl inanç ve davranış envanterinde lig, totem ve uyruk değişkenlerinde, düşünce kontrol ölçeğinde profesyonel futbol oynama yılı, lig ve uyruk değişkenlerinde, obsesif kompulsif bozukluk envanterinde ise profesyonel futbol oynama yılı, lig, totem ve uyruk değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Sporda Batıl İnanç, Takıntı, Düşünceleri Kontrol Etme, Futbolcu