Ağır Metal İçeren Atık Suların Çöktürme Yöntemi ile Arıtımı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Fernap Eren Kolat

Danışman: Sevil Veli

Özet:

Gelişen farklı endüstri dalları doğal kaynakların kirlenmesini beraberinde getirmektedir. Artan kaynak sıkıntısı ve çevre kirliliği bu konuda araştırmalara başlanmasını ve çözüm yöntemleri aranmasını teşvik etmiştir.

Bu çalışmada Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bir kimya endüstrisi atıksuyunun kimyasal çöktürme yöntemi ile arıtımı incelenmiştir. Deneysel çalışmada atıksuyun karakterizasyonu yapılmış ve kimyasal oksijen ihtiyacı, çinko, nikel gibi parametrelerin arıtım verimlerine etkisi araştırılmıştır. Fabrikanın mevcut atıksu arıtma tesisi dengeleme havuzundan alınan numuneler, her biri ayrı hazırlanmış litrede 32, 48, 64 gramlık demir sülfat, 32 gramlık sodyum hidroksit ? 16 gramlık kalsiyum karbonat çözeltileri karışımı ve 1 gramlık anyonik polielektrolit (PE) çözeltileri kullanılarak arıtıma tabi tutulmuştur. Kirliliğin çöktürme yöntemi ile giderilmesi için farklı konsantrasyonlarda koagülant çözeltileri kullanılarak, farklı pH değerlerinde (5, 7, 9, 10, 12) çalışılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları ile, ilgili kimya tesisi atıksularındaki kirletici parametrelerin en iyi giderim veriminin sağlandığı optimum şartlar litrede 32 gramlık demir sülfat çözeltisi ve pH 7 değeri ile tespit edilmiştir.

Elde edilen optimum şartlar ile incelenen kimya endüstrisine ait atıksuların arıtımında, arıtma tesisinin mevcut ekipman ve işletim şartları ile giderim verimleri iyileştirilmiştir. Ayrıca pH' ın alkali değerlerinde oluşan fazla çamur miktarı da pH 7 ile dengelenerek, atıksu deşarj standardını sağlamış ve çamur bertarafı için ek maliyete gerek duyulmamıştır.