Mobil Uygulamalar

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonu kullanım oranı ciddi düzeylere ulaşmıştır. Dolayısıyla mobil cihazlara yönelik uygulamalar günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Mobil uygulamalar pek çok farklı alanda insanların günlük yaşam ihtiyaçlarını daha hızlı ve daha kolay bir şekilde karşılamaları için geliştirilmiş uygulamalardır.  Bu uygulamaların kullanım oranı, cep telefonu sahibi olan insan sayısı da göz önünde bulundurulduğunda diğer alanlardaki uygulamaların kullanım oranına göre daha yüksektir. Bu nedenle bu alanda geliştirilecek uygulamaların kullanıcı dostu olması çok önemlidir. 
Kocaeli Üniversitesi Gömülü Sistemler Laboratuvarı akademik, gömülü sistemler ve web alanındaki çalışmalarının yanı sıra farklı ihtiyaçlara cevap veren mobil tabanlı uygulamalar da geliştirmektedir. Geliştirilen uygulamalarda güncel teknolojilerin kullanımına önem vermektedir. Bu nedenle yazılım geliştirme süreçlerinde çapraz bir yazılım geliştirme platformu olan Flutter kullanılmaktadır. Flutter’ın çapraz bir platform oluşu hem Android hem de İOS işletim sistemlerine uyumlu uygulamalar geliştirilmesine imkan vermektedir.  Aynı zamanda taşınılabilirliği de arttırmaktadır. Laboratuvarda geliştirilen mobil uygulamalar daha çok Kocaeli Üniversitesi ve Hastanesinin hem personellerinin hem de öğrencilerinin günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yöneliktir. Aşağıda geliştirlen mobil tabalı uygulamalardan bazıları listelenmiştir.

  • Kou Mobil: Koceli Üniversitesi öğrencilerinin kullanımı için geliştirilmiş bir mobil uygulamadır. Öğrenciler ders programı, notlar, ders listesi, duyurular gibi birçok bilgiye uygulama üzerinden kolaylıkla erişebilmektedirler.

 

  • Kou Akademik Personel: Öğrenciler için geliştirilmiş olan Kou Mobil uygulamasının akademik personeller için olan versiyonudur. 

 

  • QR Kod Temelli Giriş Uygulaması: Kocaeli Üniversitesi güvenlik birimlerinin formasyon öğrencilerini kampüs girişlerinde kolay kontrol edebilmeleri için geliştirilmiştir. Formasyon öğrencileri Kou mobil üzerinden kendilerine atanan qr kod ile giriş işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

 

  • Hasta Fotoğraf Uygulaması: Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde bulunan hastaların durumlarını takip edebilmek amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır. Hastalar uygulama üzerinden gerekli olan fotoğrafları sisteme yükleyerek hem muayene olabilmekte hem de kontrol süreçlerini yürütebilmektedirler. 

 

  • Hasta Anket uygulaması: Kocaeli Üniversitesi Hastanesi hastalarının takibini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır. Hastalar sorularını mobil uygulama üzerinden doktorlara yöneltebilmektedir.  Bunun yanında hastalara yöneltilen anketler üzerinden iyileşme süreçleri kolaylıkla takip edilebilmektedir.  Uygulama hastalar ve doktorlar arasında kolay yolla iletişim sağlamaktadır. 

 

  • TGDB-MH Fotoğraf Uygulaması: Kocaeli Üniversitesi, Genel Cerrahi Bölümü için geliştirilen uygulama, meme hastalıklarında hasta fotoğraflarının çekilmesi ve güvenli bir şekilde arşivlenmesini sağlamaktadır. Hekimlerin hastalıklı bölgeye ait daha kısa sürede, daha hızlı ve daha fazla  fotoğraf çekmesine olanak veren uygulama, Meme Hastalıkları Takip Sistemi (MHTS)’nin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Güvenli şifreleme ile sadece yetkilendirilmiş kişilerin fotoğraflara erişimine izin verilmektedir.