Göknar, Ladin, Meşe ve Sedir Salgı Ballarının Orijini ve Karakterizasyonu


İpek A.(Yürütücü), Salih B., Ülgentürk S., Özdemir I.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2017 - 2020

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2017
  • Bitiş Tarihi: Mart 2020

Proje Özeti

Bal elde edildiği kaynağa göre çiçek balı ve salgı balı olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Bal arısı, bitki özsuyunu emerek beslenen bazı hemipterlerin sindirim sistemi atığı (ballı madde, honeydew vs.) şekerce zengin maddeyi toplayarak salgı balı üretmektedir. Türkiye ve Yunanistan’da Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve Halep çamı (Pinus halepensis Mill.) üzerinde yaşayan Çam pamuklubiti (Marchalina hellenica Genn.) tarafından salgılanan ballı maddenin, balarıları tarafından toplanması sonucu üretilen bal yine bir salgı balı olup, ülkemizde çam balı olarak tanımlanmaktadır.

Bu çalışmanın amacı, ilk aşamasında orman balına kaynak olduğu bilinen ve ülkemizde daha önce çok sınırlı araştırmanın yapıldığı göknar (Abies spp.), sedir (Cedrus spp.), meşe (Quercus spp.) ve ladin (Picea spp.) cinsine ait Marmara, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin orman ekosisteminde yer alan saf meşcere (ağaç yetişen yer, belli özelliklere sahip orman birimi) alanlarını saptayarak öncelikle; bu taksonlar üzerinde yaşayan ve ballı madde salgılayan böcek türlerinin tespit edilmesi, popülasyonlarının ve salgı miktarlarının izlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca ballı madde üzerinde gelişen saprofit mantarların tür teşhisi yapılarak, balın kaynağının izlenmesi konusunda salgı balında izlenmesi amaçlanmıştır. İkinci olarak ballı madde üreten böcek türlerinin yoğun olduğu saf mescerelere balarısı kovanları yerleştirilerek, elde edilen salgı ballarında, kimyasal ve fiziksel analizler yaparak elde edilen balların özellikleri belirlenerek ve yerel orman balı çeşitlerinin tanımlanmasına ve tescil edilmesine katkıda bulunmaktır. Üçünçü aşamada ise söz konusu salgı ballarının mikrobiyal analizleri ve salgı balı kaynağı olduğu saptanan böcekler ile balarısı hastalıkları arasında vektörlük yönünden bir ilişki olup olmadığını ortaya konacaktır. Dördüncü olarak böceğin yaşadığı ortamdan kesitler alarak (yaprak ve/veya gövde) anatomik çalışmalar yapmak ve böceğin, bitki gelişimine muhtemel zararının olup olmadığını saptamaktır.

Bu çalışma Türkiye’de ilk defa dört çeşit salgı balının tüm faktörleri ile incelendiği ve tüm özelliklerinin saptanacağı disiplinler arası bir ekip çalışması olmaktadır. Çam balı üretimi ile dünya salgı balı pazarının büyük bir kısmını elinde bulunduran ülkemizde yeni salgı ballarının tespitinin, ekonomimize ciddi katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.