YARDIMOĞLU YILMAZ M. (Yürütücü), SARIHAN M., KURNAZ ÖZBEK S., ADİLİ OSMANİ L., ERALDEMİR F. C.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2021
Projemiz ile ilgili yaptığımız kaynak taramasında “diyabetik sıçan aorta kesitlerinde “Statin/ Atorvastatin’in etkisi” yeterince araştırılmamıştır. Diyabet damar yapısının bozulmasında önemli bir sebeptir. Bu çalışmada, diyabetin Aorta üzerindeki olumsuz etkilerini görmek için Streptozosin (STZ) enjeksiyonu ile sıçanlarda deneysel diyabet modeli oluşturduk. Naif kontrol, Sitrat buffer (STZ çözgeni) kontrol ve iki farklı dozda Atorvastatin kontrol (10mg/kg/gün ve 20mg/kg/gün) grupları oluşturduk. Hiperlipidemi tedavisinde kullanılan Statin tedavsinin diyabetik hayvanların aorta dokusu üzerindeki etkilerini görmek üzere bu çalışmayı planladık. Tedavi gruplarında diyabetik sıçanlara iki farklı dozda (10mg/kg/gün ve 20mg/kg/gün) Atorvastatin etken maddesini içeren bir ilaç 21 gün süre ile sıçanlara oral olarak verildi. Deney sürelerinin sonunda tüm hayvanlardan çıkarılan aorta örnekleri üzerinde histolojik çalışmalar yapıldı. Histolojik incelemeler için iki farklı mikroskop kullanıldı:
a) Işık mikroskobunda seri kesitler Hematoksilen&Eosin (H&E) ile boyanarak rutin incelemeler yapıldı. Damar duvarında tunika intima (t. intima) ve tunika media (t. media) kalınlıkları ışık mikroskobuna bağlı bir bilgisayar programı sayesinde mikrometrik istatistiksel olarak değerlendirildi.
b) Damar duvarında immunohistokimyasal (İHC) değişimleri incelemek üzere Endotelin-1 (ET-1), Lizil oksidaz (LOX), Transforming Growth Factor/DönüştürücüGelişim Faktörü-1 (TGF-1), Vasküler Endoteliyal Growth/Gelişim Faktörü (VEGF) teknikleri ve apoptozis değerlendirmek için TUNEL tekniği kullanıldı. Tüm gruplara ait aorta kesitlerinde İHC yöntemleriyle damar duvarına ait tabakalar incelendi ve gruplar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bu çalışmada diyabetik sıçan aortaları ile tedavi gruplarını aortaları histolojik olarak değerlendirilmektedir.
Keywords: Statin/Atorvastatin, Streptozotosin (STZ), Diabetic rats, Aorta abdominalis, Endotelin-1 (ET-1), Lizil oksidaz (LOX), TGF-1, VEGF, TUNEL