Obez IVF hasta gruplarında oosit toplama OPU işlemi sonrası follikül sıvısı ve ngranüloza hücrelerinin immunositokimyasal ve moleküler yöntemlerle incelenmesi (KOU BAP: 2014-011).


Yardımoğlu Yılmaz M. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2014 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2014
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2016

Proje Özeti

Obez IVF Hasta Gruplarında Oosit Toplama İşlemi (OPU) Sonrası Folikül Sıvısı ve Granüloza Hücrelerinin İmmünositokimyasal ve Moleküler Yöntemlerle İncelenmesi

 

Amaç: Bu çalışmanın amacı VKİ’lerine göre kadın hasta grupları arasında folikül sıvısında leptin, ghrelin, adiponektin,TNF-α, E2, insülin değerleri ve granüloza hücrelerinde leptin, ghrelin, adiponektin, TNF-α immunfloresan ekspresyonlarının, serum hormon parametreleriyle, oosit ile embriyo sayısı ve kalitesi, gebelik durumu, eve bebek götürme arasındaki ilişkisinin incelenmesidir.

Yöntem: Çalışmamıza katılan 86 kadın hasta; VKİ’lerine göre N, FK, OB olarak sınıflandırıldı. Menstrüel siklus 3.gün hormonları, AMH, Homa-IR değerleri, hCG günü endometriyum kalınlığı, oosit ile embriyo sayı ve kaliteleri, fertilizasyon ve implantasyon oranları, gebelik durumu ve süreçleri ile eve çocuk götürme oranları, hastaların eşlerinin VKİ’leri ve sperm parametreleri kaydedildi. OPU sonrası alınan folikül sıvılarında ve granüloza hücrelerinde leptin, ghrelin, adiponektin ve TNF-α; folikül sıvı E2 ve insülin parametreleri incelendi. ICSI işlemi sonrası günlük olarak embriyo gelişimleri takip edildi.

Bulgular: Çalışmamıza katılan kadın hastaların VKİ’leri arttıkça gebelik oranlarında azalma görüldü (N:%43.33, FK:%36.67, OB%20). Eve bebek götürme oranı kadın VKİ arttıkça ciddi oranda azalmıştır (N:%81.82, FK:%9.09, OB: %9.09). Leptin seviyeleri, LH oranları, folikül sıvısında E2 ve insülin değerleri ile kadın VKİ arasında anlamlı bir farklılık olduğu görüldü (p<0,01). İmmünfloresan boyamada Leptin (+) granüloza hücreleri ile kadınların VKİ arasında anlamlı farklılık görüldü (p<0,01). Oosit sayıları, MI ve MII oosit sayıları kadınların VKİ arasında anlamlı farklılık görüldü (p<0,05). Transfer edilen embriyo kalitesi obeziteyle azalmıştır. Transfer edilen embriyo kalitesinin yüzdeleri, 1.kalite embriyo için N: %60, FK:%30, OB: %10; 2.kalite embriyo için N: %38.9, FK: %38.9, OB: %22.2; 3.kalite embriyo için N: %0, FK:%50, OB:%50 olarak bulunmuştur.

Sonuç: Obezitenin hormonlar ve sitokinler üzerinden oosit ve embriyo kalitesi, gebelik oranları, eve çocuk götürme durumu (oranları) üzerine olumsuz etkileri olduğu anlaşılmaktadır. Erkek VKİ  dikkate alınıp PCOS dışlanarak sadece obezitenin etkilerini gösteren çalışmamızda elde edilen kapsamlı bulguların literatüre özgün ve değerli katkılar sağlayacağını umuyoruz.

Anahtar Kelimeler: Obezite, IVF, Folikül sıvısı, Granuloza hücrleri, Leptin, Ghrelin, Adiponektin,TNF-α, E2, İnsülin.