ENKAPSÜLE EDİLMİŞ PROBİYOTİK YEMİN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ (ONCORHYNCHUS MYKİSS) BÜYÜME ORANI VE KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ


SEYHUN N. (Yürütücü), ÖZER N. P., ÇELİK M., ERGEN S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Araştırma Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2017
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2018

Proje Özeti

Bu proje kapsamında enkapsüle edilmiş kurkuminin gökkuşağı alabalığı filetolarının depolanması sırasında kalite parametrelerine ve raf ömrüne olan etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin nişasta (Pickering) emülsiyonu yöntemi ile enkapsüle edilmiş, ve gökkuşağı alabalığı filetoları bu emülsiyon ile kaplanarak 18 gün boyunca depolanmıştır. Kontrol grubu olarak herhangi bir işlem uygulanmamış gökkuşağı alabalığı filetoları kullanılmıştır. Gökkuşağı alabalığı filetolarının depolama boyunca değişen kalitesini ölçebilmek amacıyla her iki grup için 0., 4., 8., 13. ve 18. günlerde tekstür, pH, ve renk ölçümleri ile mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, çiğ alabalık filetolarına enkapsüle edilmiş kurkumin uygulanması mikrobiyal gelişmeyi ve pH artışını geciktirmiş, sertlik ve renk değerlerini korumuş, ve soğukta depolamada raf ömrünü uzatmıştır.