DİNAMİK PERFORMANS AYAKKABISI İLE YAPILAN EGZERSİZLE, SLİDEBOARD VE VALSLİDE KULLANILARAK YAPILAN EGZERSİZLER ARASINDAKİ ALT EKSTREMİTE KAS AKTİVASYON FARKLILIKLARININ BELİRLENMESİ


Creative Commons License

MERİÇ BİNGÜL B. (Yürütücü), TÖRE Ö.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2017
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2020

Proje Özeti

ÖZET

Dinamik Performans Ayakkabısı ile Yapılan Egzersizle, Slideboard ve Valslide Kullanılarak Yapılan Egzersizler Arasındaki Alt Ekstremite Kas Aktivasyon Farklılıklarının Belirlenmesi

Amaç: Bu çalışma, egzersiz yapılan zemin ile çalıştırılan bölge arasındaki sürtünmenin azaltılmasını sağlamak için özel olarak diazyn edilmiş Dinamik Performans Ayakkabısı (DPA) ile yapılan egzersizle, Slideboard ve Valslide kullanılarak yapılan egzersizler arasındaki alt ekstremite kas aktivasyon farklılıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Araştırmaya 18-23 yaş aralığında Spor Bilimleri Fakültesi’ nde okuyan 12 erkek öğrenci katılmıştır. Ölçümler; Eskişehir Teknik Üniversitesi (ETÜ), Spor Bilimleri Fakültesi Hareket ve Motor Labaratuvarı’ nda yapılmıştır. Deneklere,Standing slide adductor squeeze (SSAS) ve Back Leg Curl hareket uygulatılmıştır. Kas aktivasyonları Delysis EMG Cihazı ile tespit edilmiştir. Elde edilen ham veriler Matlab 18b programıyla değerlendirilmiş, Ortalama EMG (OEMG) değerleri tespit edilmiştir. Her bir ekipman ile 3 tekrar olarak elde edilen OEMG verilerinin aritmetik ortalaması hesaplanmış ve çıkan bu değer istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Referans ekipman olarak slideboardun OEMG kas aktivasyonu %100 olarak değerlendirilmiş, diğer iki ekipman aktivasyon yüzdeleri buna göre hesaplanmıştır. Yüzdelik değerlerin istatistiksel analizi ile tekrar sayılarının farkı ANOVA testi ile, farkın kaynağı Dunnet Post Hoc testi ile tespit edilmiştir. Dominant ve dominant olmayan ekstremiteler arasındaki fark ise Paired Sample t testi ile belirlenmiştir.

Bulgular: Standing slide adductor squeeze (SSAS) hareketin de Tensör Fascia lata (Right-Left =R-L),  Adductor Longus (R) ,Vastus Lateralis (R-L), Vastus Medialis (R-L), RectusFemoris (L) , Tibialis anterior (L) ve Gastrocnemius (R-L) kaslarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). DPA’nın Slideboard’a göre daha düşük aktivasyon sağladığı, Valslide ile Slideboard arasında  ise herhangi bir fark saptanmadığı görülmüştür. Ayrıca Gastrocnemius kası hariç diğer kaslarda Valslide’ın DPA na göre daha yüksek kassal aktivasyon sağladığı tespit edilmiştir. Back Leg Curl hareketinin ortalama kas aktivasyonları karşılaştırıldığın da  RF-R, VL (R-L), VM (R-L) ve GAS (R) kaslarında istatistiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir (p<0.05). Bu kasların hepsinde slideboard’un DPA na göre daha yüksek kas aktivasyonu oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca RF kası hariç diğer kaslar da Slideboard kas aktivasyonunun Valslide a göre daha yüksek olduğu, GAS (R), VL (R-L) ve VM (L) kaslarında ise Valslide kas aktivasyonunun DPA na göre daha yüksek çıktığı görülmüştür (p<0,05). Diğer kaslar da  herhangi bir fark’a rastlanmamıştır (p>0,05). Dominant ve dominant olmayan ekstremiteler arasındaki kas aktivasyon farkına bakıldığında, DPA ile yapılan SSAS hareketinde Vastus Lateralis kasında fark bulunmuş (p<0.05), diğer kaslarda  herhangi bir fark’a rastlanmamıştır (p>0,05). Back Leg Curl hareketinde ise Biceps Femoris ve Gastrocnemius kaslarının sağ–sol (R-L) ekstremiteleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Son olarak SSAS hareketinin 15 sn deki tekrar sayılarına bakıldığında, DPA ile diğer iki ekipman arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmuştur (p<0.05). Farkın DPA dan kaynaklandığı görülmektedir. Back leg Curl hareketin de ise tekrar sayısın da ekipmanlar arası anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05).

Sonuç: Dinamik Performans Ayakkabısının kassal aktivasyonu, Slideboard ve Valslide’a göre daha düşük bulunmuştur. Slideboard ve Valslide kas aktivasyonu arasında ise herhangi bir fark bulunamamıştır. Ayrıca Dinamik Performans Ayakkabısı ile yapılan SSAS hareketi tekrar sayısının daha çok olduğu saptanmış ancak Back Leg Curl hareketi tekrar sayısında ekipmanlar arası anlamlı bir fark’ a rastlanmamıştır. DPA her ne kadar diğer iki ekipmana göre düşük aktivasyon oluştursa da alternatif bir ekipman olarak kullanılabilir. Tabanındaki bilyeler sayesinde hareketlerin daha hızlı yapılmasına imkan sağladığı için çabukluk antrenmanlarında kullanılması fayda sağlayacaktır.

 

Anahtar kelimeler: Slideboard, valslide, kuvvet, EMG, kas aktivasyonu.


 

ABSTRACT

Determination of Lower Extremity Muscle Activation Differences Between Exercises Using Dynamic Performance Shoes, Slideboard and Valslide

Objective: The aim of this study was to determine the lower extremity muscle activation differences between the exercises performed using the Slideboard and Valslide with the exercise performed with a specially designed Dynamic Performance Shoe (DPA) in order to reduce the friction between the floor and the exercise area.       

Method: Twelve male students, aged 18-23, from the Faculty of Sport Sciences participated in the study. The measurements of the study were performed at Eskişehir Technical University (ETU) Faculty of Sport Sciences Movement and Motor Control Laboratory. Two types of movements (SSAS and Back Leg Curl) were applied to the subjects in which the adductor, hamstring and quadriceps muscle groups worked intensively. Muscle activation measurements were performed with Delsys EMG Device. During measurement, movements and equipment were used in the same order in each subject. The raw data obtained were analyzed using Matlab 18b program and Mean EMG (MEMG) values were determined. MEMG data obtained at the end of 3 repetitions for each equipment were evaluated by taking the arithmetic average before the statistical analysis. MEMG muscle activation data of slideboard was evaluated as 100% as reference equipment and the other two equipment activation percentages were calculated accordingly. Statistical analysis of calculated percentage values was determined by ANOVA test, source of the difference was determined by Dunnet Post Hoc test. Whether there is a difference between the extremities was determined by Paired Sample t test.

Result: Statistically significant difference (p<0.05) was detected for TFL- (R-L), ADD (R), VL (R-L), VM (R-L), RF (L), TA (L) and GAS (R-L) muscles, in the SSAS movement. According to the source of the difference, it was determined that the Ball Performance Shoe (BPA) provides lower activation compared to Slideboard and no difference was found between Valslide and Slideboard. In addition, Valslide was found to provide higher muscular activation than BPA in other muscles except Gastrocnemius.     According to the average muscle activation values of the 2nd movement (Back Lunge) were compared, statistical significance difference was found in RF (R), VL (R-L), VM (R-L) and GAS (R) muscles (p<0,05). It was observed that slideboard creates higher muscle activation than BPA in all of these muscles. In addition, except for the RF muscle, Slide Board muscle activation was found to be higher than Valslide, Valslide muscle activation was higher than BPA in GAS (R), VL (R-L) ve VM (L) muscles (p<0,05). There was no difference in other muscles (p> 0.05). According to the difference in muscle activation between the dominant and nondominant extremities, there was a significant difference in the open-close movement with shoes for Vastus Lateralis muscle (p<0.05). There was no difference between extremities in other muscles (p> 0.05). In the Back Leg Curl movement, a significant difference was found between the right and left extremities of the Biceps Femoris and Gastrocnemius muscles (p<0.05). There was no difference in other muscles (p> 0.05).

Conclusions: Finally, considering the number of repetitions of the SSAS movement for 15 seconds, a statistically significant difference was found between BPA and the other two equipment (p<0.05). It was found that the difference was caused by BPA. İn addition, it was no found that significant difference in the number of repetitions for the back leg curl movement (p> 0.05). As a result of the findings obtained, Dynamic Performance Shoes can be used as an alternative equipment although they create low activation compared to the other two equipment. Thanks to the balls in its base, it will be beneficial to use it in quickness training as it allows faster movements.

 

Key words: Slideboard, valslide, strength, EMG, muscle activation