Project Partner Era Net. Core Organic Developing Intercropping Systems with Camelina to Increase the Yield and Quality Parameters of Local Underutilized Crops


Bağdat Bahtiyarca R.(Yürütücü), Özdemir I., Çakır E.

AB Destekli Diğer Projeler, 2021 - 2024

  • Proje Türü: AB Destekli Diğer Projeler
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2024

Proje Özeti

Doğal kaynakların ve gıda üretiminin sürdürülebilir kullanımı, yönetimi ve korunması, kırsal kesimin refahının garanti altına alınması entegre bir şekilde düşünülmesi gereken birbiriyle ilişkili hususlardır. Ürün çeşitlendirmesinin toprak ve ekosistem üzerindeki faydalarına dair çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Karışık ekim sistemi ile; doğal ekosistem ve faydalı ve zararlı türleri korumanın yanında, toprak besin maddeleri ve taban suyunun efektif kullanımını sağlamaya çalışacak, hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı doğal rekabeti iyileştirilecektir. Bu bağlamda SCOOP, ekosistemi ve tarımsal arazi bütünlüğünü, biyolojik çeşitliliği ve gıda/yem güvenliğini korumayı amaçlayan yenilikçi ve çeşitlendirilmiş organik ara ürün sistemlerine odaklanmıştır. Bu amaçla ketencik (Camelina sativa L. Crantz) ana bitki olarak seçilmiş olup; kuraklığa ve soğuğa karşı oldukça toleranslı, hızlı çimlenme gücüne sahip bir bitki olması, yazlık-kışlık ekim yapılabilmesi ve yüksek yağ (%35-40) ve protein (%25-30) oranına sahip olması, organik tarım sistemi içerisinde başarılı olarak yer alabileceğini göstermiştir. Sabit yağı, çoklu doymamış yağ asitleri yani a-linolenik asit (omega-3) ve tokoferoller (E Vitamini) açısından oldukça zengin olup, kolay kullanım ve oksidasyona karşı yüksek direnç sağlamaktadır. Ketencik keki, özellikle esansiyel amino asitler açısından zengin olması nedeniyle değerli bir gıda/yem kaynağını teşkil etmektedir. Karışık ekimde çeşitli baklagiller (bezelye, mercimek, çemen, fiğ vb) ile tahılımsılar (karabuğday) veya eski tahıllar (kavuzlu buğday) yer alacaktır. Baklagillerin karışık ekim sistemleri içerisinde yer alması doğal azot (N) fiksasyonuna neden olacağından toprağı da bitki besin maddelerince zenginleştirecektir. Pastırmanın en önemli bileşeni olan çemenin ve çölyaklıların önemli gıda maddesi olan karabuğday bulguru gibi yöresel bitkilerin karışık ekimde yer alacak olmaları, ve yine farklı baklagillerin ürün desenleri içinde yer alması; vegan ve vejeteryan beslenmelerinin hammaddelerini oluşturması yönü ile de önemli olmaktadır.

Ketencik ile karışık ekimin i) hızla gelişerek toprağı kapatması ile N-sızdırması ve toprak erozyonunun önlenmesi; ii) yabancı otlarla ve hastalık zararlılarla yüksek rekabet sağlaması iii) üretilen mahsullerin tohum kalite özelliklerinin arttırılması; iv) yeni pazar fırsatları; v) "Biyoçeşitlilik stratejisi 2030"a göre biyolojik çeşitlilik kaybını önlemek ve bozulmuş ekosistemleri eski haline getirmek, gibi amaçlarla proje planlanmıştır.