COVİD-19 Tanısı Almış Hastalara Bakım Veren Hemşirelere Akran Desteği Yöntemi ile Uygulanan Mesleki ve Psikolojik Güçlendirme ProgramınınYaşanan Kaygı ve Tükenmişlik Üzerine Etkisi


Öner Ö. Ö.(Yürütücü), Erol F., Tanrıkulu F., Gündoğdu H., Dikmen Y.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

ÖZET

Giriş: Küresel düzeyde salgın olan COVID-19 ile mücadelede ön safta görev yaparak hastalarını iyileştirmeye çalışan hemşirelerin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi önemlidir. Bireysel ve psikolojik olarak güçlü olan hemşirelerin iş stresini daha az algıladığı, daha az tükenmişlik ve kaygı yaşadığı ve hemşirelerin güçlenme algıları arttıkça, hastaların bakım kalitesinin de arttığı bilinmektedir. Bu projede, küresel bir salgın olan COVİD-19 tanısı almış hastalara bakım veren hemşirelere akran desteği yöntemi ile uygulanan mesleki ve psikolojik güçlendirme programının yaşanan kaygı ve tükenmişlik üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Araştırma karma yöntem araştırma desenlerinden “Açımlayıcı Sıralı Desen” yaklaşımıyla yürütülmüştür. Karma yöntem yaklaşımına uygun olarak bu araştırmanın nicel aşamasında, deneysel desenlerden tek grup ön test-son test yarı deneysel desen, nitel aşamasında ise betimleyici fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmaya akran desteği veren 15 hemşire, akran desteği alan 49 hemşire dahil edilmiştir. Araştırma kapsamına alınan hemşirelere “Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma Akran Desteği Programı” uygulanarak, “Web Tabanlı Eğitim ve Danışmanlık Sistemi” ile destek verilmiştir.

Bulgular: Akran desteği alan hemşirelerin Durumluk Kaygı Envanteri puan ortalamalarının (47.00±10.54) programdan önceki puan ortalamalarına (38.12±10.32) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu belirlenmiştir (t=4.692; p<0.00). Hemşirelerin Akran Desteği Programı sonrası Sürekli Kaygı Envanteri puan ortalaması (42.44±8.69) ile programdan önceki puan ortalaması (47.73±9.59) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (t=3.355; p<0.05). Hemşirelerin Bilinçli Farkındalık Ölçeği puan ortalamasının Akran Desteği Programı sonrası anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. Ayrıca hemşirelerin programı öncesi tükenmişlik düzeyleri ile (40.69±13.68) program sonrası tükenmişlik düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (t=2.902; p<0.05). Bununla birlikte hemşireler Akran Desteği Programı’nın mesleki anlamda stres yönetimine katkı sağladığını ve sosyal, ailevi yaşantılarında da oldukça etkili olduğunu vurgulamışlardır.

Sonuç: COVİD-19 tanısı almış hastalara bakım veren hemşirelere uygulanan akran desteği programının hemşirelerin yaşadığı kaygı ve tükenmişlik düzeylerini azalttığı, bilinçli farkındalıklarını arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: COVİD 19, Hemşire, Bilinçli Farkındalık