Pestisit Tayini Için Kaliksaren Tabanlı Yeni Floresans Sensörlerin Geliştirilmesi


Güngör Ö. (Yürütücü), Durmuş M., Taşçı N.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2023
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2025

Proje Özeti

Bu proje ile doktora sonrası araştırmaların sürdürülebilmesi amacıyla yeni bir Ar-Ge laboratuvarının temellerinin oluşturulması ile bağımsız çalışabilme yetkinliğinin kazanılması hedeflenmektedir. Öncü nitelikte olacak bu proje daha sonra başka projelerin oluşturulmasının önünü açacaktır. Ayrıca proje kapsamında bir adet yüksek lisans öğrencisinin bursiyer olarak desteklenmesi hedeflenmektedir. Böylece projeden alınacak destek ile ülkemizin araştırıcı/öğretim üyesi ihtiyacının giderilmesine katkı sağlanacaktır.

Bugün dünyanın içinde bulunduğu en önemli sorunlardan birisi açlık sorunudur. Dünya nüfusu hızla artmakta fakat kullanılabilir tarım alanları giderek azalmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından dünya nüfusuna dair hazırlanan rapora göre 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar olacağı tahmin edilmiştir. Dolayısıyla küçük alanlardan daha fazla tarımsal verimin alınması gerekmektedir. Bundan dolayı yapılan gübreleme ve ıslah çalışmaların yanı sıra besin kaynaklarındaki verim kaybını azaltmak amacıyla çeşitli zararlılara karşı yapılan mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Verim kaybına neden olan zararlılar için yürütülen fiziksel ve biyolojik savaş uzun, masraflı ve zahmetlidir. Bundan dolayı daha etkin ve hızlı bir yöntem olan kimyasal savaş dünyada ve ülkemizde öncelikli olarak uygulanmaktadır. Yıllık tarımsal üretimi arttırmak ve ürün kalitesini yükseltmek amacıyla tarım sektöründe çeşitli pestisitler kullanılmaktadır. Ancak bunların kalıntıları toprak organizmaları için doğrudan veya dolaylı olarak toprak kirliliğini arttırır. Pestisitlerin önemli bir kısmı alt toprak katmanlarına ve yeraltı sularına geçebilirler. Dikkatsiz ve özensiz yapılan ilaçlamalar sonucu pek çok pestisit zehirlenme vakaları meydana gelmektedir. Pestisitlere maruz kalma sonucunda görülen kısa dönem etkileri arasında akut zehirlenmeler ve alerjik reaksiyonlar ilk sıradadır. Özellikle tarım işleriyle uğraşanlar büyük risk altındadır. Ayrıca tarım ürünlerinde kalan pestisit kalıntıları insanlar için büyük sağlık problemlerinin yanı sıra ekonomik kayba da neden olmaktadır. Dolayısıyla pestisitlerin yaygın kullanımı çevre ve insan sağlığı için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır. Ülkemizde tarımda en fazla kullanılan kimyasal ajan, bir pestisit türü olan fungusitlerdir. Fungusitlerden triazol fonksiyonel grubu içeren pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki oldukça toksik etkilerinin olduğu bilinmektedir; bu etki, bu pestisitlerin asetilkolinesteraz enzimini inhibe etme yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Pestisitlerin saptanması, yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC), gaz kromatografisi (GC) veya NMR spektroskopisini içeren çeşitli teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, bu teknikler pestisitlerin çözelti içerisinde olmasını ve yüksek seviyede operatör deneyimini gerektirir. Ayrıca bu testler laboratuvar dışında pestisitlerin yerinde tayini için uygun değildir. Bu nedenle, pestisit tayini için yerinde, basit, hızlı ve görsel bir yöntemin geliştirilmesi gerekmektedir.

Kaliksarenler makrosiklik oligomerlerdir. p-Sübstitüe fenolün formaldehit ile bazik ortamda kondenzasyonundan sentezlenebilirler. Kaliksarenler, halkalı yapıya sahip olmaları, kolay türevlendirilebilmeleri ve farklı büyüklükte molekül boşluğuna (cavite) sahip olabilmeleri sebebiyle anyon ve katyonların yanı sıra organik moleküller için de iyi birer reseptördürler (taşıyıcı). Bu proje kapsamında; kaliksarenlerin molekül ve iyon taşıyıcı özelliği kullanılarak değişik fonksiyonlandırmalar ile pestisitlerin alt türü olan fungusitlerden tebukonazol, tetrakonazole, penkonazol ve difenokonazol analizine imkan tanıyan ve bu pestisitler ile konak-konuk etkileşimi verecek olan yeni moleküllerin sentezlenmesi planlanmaktadır. Bu amaçla kaliks[4]aren türevlerinin floresans özelliğe sahip piren, kumarin, subftalosiyanin ve bor dipirometen (BODIPY) grupları ile sübstitüsyonu sonucunda floresan özellik gösterecek yeni kaliks[4]aren türevleri sentezlenecektir. Böylece bu pestisitlerle etkileşimi sonucunda “turn off / turn on” özellik göstermesi öngörülen dört yeni optik floresans sensörün geliştirilmesi ve triazol grubu içeren pestisitlere karşı aktivitelerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Sentezlenen bileşiklerin yeni orjinal bileşikler olmaları ve daha önce literatürde pestisit sensörü olarak kaliks[4]aren bileşiklerinin kullanıldığı çok az sayıda yayının bulunması çalışmanın özgünlüğü açısından önemlidir.