Dülger Altıner D., Şahan Y.(Yürütücü)
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2013
Cnicus benedictus (Şevketi Bostan), Cnicus L. cinsi ve Asteraceae familyasına dahil, toprak üstü kesimleri
körpeyken kesilip toplanan, iyice soyulup dikenlerinden arındırılarak sebze
olarak pişirilip tüketilen yenilebilir yabancı bir ottur. Alternatif tıpta ateş
düşürücü, güçlendirici, iştah artırıcı, ishal kesici, idrar söktürücü,
karaciğer temizleyici, hücre yenileyici, yaraları iyileştirici ve sindirim
sorunlarını giderici olarak kullanılmaktadır. Cnicus benedictus Güney
Avrupa'nın Akdeniz'e ilişkin alanlarına özgüdür. Cnicus benedictus,
ülkemizin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki tarla kenarı, bahçe ve
kırlarda yabani olarak yetişmekte olup sınırlı bir kullanım alana sahiptir.
Literatürde bu bitkinin bazı besleyici ve kimyasal özelliklerinin
belirlenmesine yönelik sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu projenin
amacı, genellikle Ege bölgesinde yemeklik olarak tüketilen ve ilaç sanayinde hammadde
olarak kullanılan, Cnicus benedictus’un kimyasal ve besleyici
özelliklerini belirleyerek, gıda
sanayinde kullanım olanaklarını artırmaktır.
Proje kapsamında,
Cnicus benedictus’un kimyasal (nem, kül, protein, yağ, titre
edilebilir asitlik, ham selüloz, toplam şeker, , tanen, protein profili,
tekstür ve renk analizi ) ikinci aşamada ise fonksiyonel özellikler (toplam
diyet lif oranı, organik asit, toplam fenolik madde, antioksidan kapasite,
mineral içerikleri) tespit edilecektir. Elde edilen veriler istatistiksel
olarak değerlendirilecektir.