Cnicus benedictus un Besleyici ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi


Dülger Altıner D., Şahan Y.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2013

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2011
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2013

Proje Özeti

Cnicus benedictus (Şevketi Bostan), Cnicus L. cinsi ve Asteraceae familyasına dahil, toprak üstü kesimleri körpeyken kesilip toplanan, iyice soyulup dikenlerinden arındırılarak sebze olarak pişirilip tüketilen yenilebilir yabancı bir ottur. Alternatif tıpta ateş düşürücü, güçlendirici, iştah artırıcı, ishal kesici, idrar söktürücü, karaciğer temizleyici, hücre yenileyici, yaraları iyileştirici ve sindirim sorunlarını giderici olarak kullanılmaktadır. Cnicus benedictus Güney Avrupa'nın Akdeniz'e ilişkin alanlarına özgüdür. Cnicus benedictus, ülkemizin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki tarla kenarı, bahçe ve kırlarda yabani olarak yetişmekte olup sınırlı bir kullanım alana sahiptir. Literatürde bu bitkinin bazı besleyici ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesine yönelik sınırlı sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu projenin amacı, genellikle Ege bölgesinde yemeklik olarak tüketilen ve ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılan, Cnicus benedictus’un kimyasal ve besleyici özelliklerini belirleyerek,  gıda sanayinde kullanım olanaklarını artırmaktır. 

 

Proje kapsamında, Cnicus benedictus’un kimyasal (nem, kül, protein, yağ, titre edilebilir asitlik, ham selüloz, toplam şeker, , tanen, protein profili, tekstür ve renk analizi ) ikinci aşamada ise fonksiyonel özellikler (toplam diyet lif oranı, organik asit, toplam fenolik madde, antioksidan kapasite, mineral içerikleri) tespit edilecektir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilecektir.