Endometriyal hücrelerin Ko kültür ortamında embriyo varlığına verdikleri yanıtın immünohistokimyasal olarak incelenmesi (KOU BAP: Hızlı destek 2007- 70 Proje No 2009- 30 Tarih 10. 02. 2009).


Creative Commons License

Yardımoğlu Yılmaz M. (Yürütücü), Gelenli Dolanbay E., Çalışkan E., Yazır Y., Karaöz E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2009 - 2010

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2009
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2010

Proje Özeti

Amaç: Bu çalışmanın amacı; anne adaylarından alınan endometriyal hücrelerin, ko–kültür ortamında zigot aşamasından, blastosist aşamasına kadar embriyo varlığında hücre adezyon moleküllerinden Trofinin ve CD26 (dipeptidil peptidaz IV) ekspresyonlarının immünfloresan teknikle araştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza yaşları 26 ile 36 arasında değişen 11 kadın katıldı. Kadınların menstrüyel döngülerinin 21.günü (luteal fazda) endometriyal biyopsileri alındı. Endometriyal hücrelere ko-kültür yöntemi uygulandı. Kadınlara kontrollü ovaryen hiperstimulasyon (KOH) uygulandı. Yumurta çatlatma iğneleri (hCG) yapıldıktan 2 gün sonra ultrasonografi eşliğinde yumurtaları toplandı. Embriyoloji laboratuvarında seçilen oositlere intrasitoplazmik sperm injection (ICSI) uygulandı. Elde edilen embriyoların bir kısmı (n=25) ko-kültür ortamına ve diğer bir kısmı (n=80) konvansiyonel kültür ortamına alındı. Embriyoların erken gelişme dönemleri (1.-2.-3.-4.-5.gün) incelendi ve iyi kalitedeki embriyolar 5.gün anne adayının uterusuna bir katater ile transfer edildi. Aktarılan embriyoların olduğu ko-kültür kabındaki endometriyal hücreler fikse edildi. Endometriyal hücrelere Trofinin ve CD26 ekspresyonlarını belirlemek üzere immünohistokimya protokolü uygulandı. Endometriyal ko-kültür hücrelerinde Trofinin ve CD26 ekspresyonları floresan mikroskopta incelendi.

Bulgular: Bu çalışmanın sonunda gebe kalan grupta, yaş ortalamasının gebe kalamayan gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu (p0.05) olduğu saptandı. Gebe kalan grupta, embriyoların 1.gününde endometriyal ko-kültürde Trofinin (+) boyanmış hücre sayısının gebe kalamayan gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu (p0.05) olduğu görüldü. Embriyo varlığında endometriyal ko-kültürde CD26 (+) boyanmış hücre sayısı ise gebe kalan ve gebe kalamayan gruplarda ise anlamlı bir farklılık göstermedi.

Sonuç: Endometriyal ko-kültür çalışmasına katılan kadınların yaklaşık yarısında gebelik gerçekleşmiş, diğer yarısında ise gerçekleşmemiştir. Ko-kültür ortamlarıyla yapılan immünohistokimyasal çalışmaların, konvansiyonel kültür ortamlarının geliştirilmesini sağlamada faydalı olacağı inancındayız. Ayrıca ko-kültür ortamlarının embriyonunun anne uterusuna ait hücrelerle erken dönemde iletişiminin sağlanmasında yararı olacağını düşünmekteyiz.

Anahtar kelime: Hücre adezyon molekülleri (CAM); trofinin; CD26 (dipeptidil peptidaz IV); embriyo; ko-kültürler.