Metal Sektöründe Çalışma Hayatının Esnekleşmesi: Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Boyutu


Peker Z., Yenihan B., Sarıipek D. B., Cerev G. (Yürütücü)

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2024 - 2025

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2024
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2025

Proje Özeti

Küreselleşme ile teknolojik ilerlemenin çalışma hayatındaki rekabeti hızlı bir şekilde artırması işletmeler açısından rekabet gücü ve esneklik, çalışanlar açısından ise işgücü piyasalarında sürdürülebilirlik ve esneklik arasında etkileşimin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde çalışma hayatının yeniden yapılanmasında esneklik kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Devletler de işgücü piyasasının yeniden yapılanması, istihdam politikalarının revize edilmesi, sosyal ve ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için esnekliği ön göz ardı etmeden politikalar üretmek zorundadır. Çalışma hayatında farklı şekillerde tanımlanan esnekliğin işletmeler açısından doğru ve etkili bir şekilde uygulanabilmesinde önemli bir unsurda insan kaynakları yönetimi unsurlarıdır. Geleceğin stratejik insan kaynakları planlaması içinde önemli bir yeri olan esneklik hızla küreselleşen dünyada sürdürülebilir sosyal uyum açısından çalışma hayatının tarafları olan devlet, çalışan ve işveren ve bunların örgütleri açısından da doğru bir şekilde konumlandırılmalıdır.
Bu projenin amacı; son zamanlarda çalışma hayatında sıklıkla kullanılmaya başlanılan esnek çalışma modellerinin stratejik insan kaynakları yönetimi bağlamında metal sektöründeki uygulamaları ve dönüşümünün incelenmesi ve geleceğe yönelik karar vericilere destek sağlanmasıdır. Proje teorik ve uygulama olarak iki aşamadan meydana gelmektedir. Teorik kısımda çok boyutlu olarak esneklik ve stratejik insan kaynakları planlaması birincil kaynaklardan derinlemesine literatür analizi ile yapılacak, uygulama kısmında ise ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yapılacaktır. Bu bağlamda projenin uygulama kısmında nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak ilk olarak Sakarya ve Kocaeli illerindeki Metal Sektörü firmalarının insan kaynakları departmanı sorumluları ile görüşülecek daha sonra çalışmanın uluslararası boyutu olarak İtalya’da Roma ve Milano da metal sektöründeki esnek çalışma modelleri yerinde incelenerek firmaların insan kaynakları departmanı sorumluları ile ilgili alandaki akademik personeller görüşmeler yapılacaktır. Uygulama çalışması metal sektörü açısından Avrupa’nın en büyük 2. Üreticisi olan Türkiye ve 3. Üreticisi olan İtalya’nın seçilmesi metal sektöründe geleceğe yönelik uygulama modellerinin karşılaştırılmalı olarak şekillenmesi bağlamında önem arz etmektedir. Yapılan saha araştırması sonucunda elde edilen veriler Maxquda 2020 programında değerlendirilerek yorumlanacaktır.
Çalışma özellikle Türkiye’de üretim içinde büyük öneme sahip olan metal sektöründe esnek çalışmaya geçiş sürecinin modellenmesi ve iyi uygulamalarının yapılabilmesi açısından alanda yapılan ilk çalışma olma özelliğini sahip ve uluslararası sahada yapılan araştırmalar ile geleceğe yönelik uygulama geliştirme potansiyeline sahiptir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ve sonuçları uluslararası kongrede akademik çalışmacılar, uluslararası indeksli dergilerde makale olarak tüm paydaşlara sunulacaktır.