Buzda Depolanan Deniz Salyangozunun Tazeliğinin Bilgisayarlı Resim Analizi ile Belirlenmesi


Çelik M. (Yürütücü), Seyhun N., Özer N. P.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2019

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2017
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2019

Proje Özeti

Bu proje kapsamında, bilgisayarlı resim analizi (BRA) sistemi kullanılarak soğukta 15 gün boyunca depolanan deniz salyangozlarının tazelik düzeyinin hızlı, objektif, ekonomik ve tutarlı bir şekilde belirlenmesi amaçlanmıştır. Depolama süresince 0., 2., 4., 7., 9, 11. ve 15. günlerde örnekler alınarak önce BRA sistemi ile görüntüleri alınmış ve sonrasında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler uygulanarak tazeliğin düzeyi belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, soğukta depolanan deniz salyangozlarının depolamanın 15. gününde bozulduğu mikrobiyolojik analizler ile ortaya konmuştur. Fiziksel ve kimyasal kalite parametreleri depolama boyunca değişiklik göstermemiştir. BRA sistemi ile yapılan renk analizi sonuçları, et rengi L* a* b* değerlerinde depolamanın 15. gününde önemli düzeyde artış olduğunu göstermiştir. Depolama boyunca deniz salyangozlarının kabuk renginde bir değişiklik saptanmamıştır. BRA sisteminden elde edilen sonuçlar ile mikrobiyolojik analiz sonuçları birbirleri ile tutarlı olup bozulmanın depolamanın 15. gününde olduğunu göstermektedir. Çalışılan diğer parametreler tazelik düzeyini belirlemede etkili olamamıştır. Bu sonuçlar, BRA sisteminin deniz salyangozunun tazeliğini belirlemek için etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.