Patates Ekiliş Alanlarında Patates Y Virüsü (PVY) Irklarının Tespiti Ve Mücadele Yönetimine Esas Olacak Verilerin Belirlenmesi


Güner Ü.(Yürütücü), Özdemir I., Elibüyük E. A., Sipahioğlu H. M.

TÜBİTAK Projesi, 2015 - 2017

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2015
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2017

Proje Özeti

Bu çalışmada Niğde, Nevşehir, Afyon, Bolu, Konya, Sivas, Kayseri illeri patates üretim alanlarında bulunan patates bitkileri ile “patates izleme programı” kapsamında değişik illerden Enstitümüze gelen sertifikasyon amaçlı patates yumruları, serolojik ve moleküler yöntemler kullanılarak PVY ırklarının bulunma durumu tespit edilmiştir. Ayrıca, patates bitkisinde ve çevresindeki bitkilerde bulunan yaprak bitleri ile yabancı otlar da toplanıp teşhis edilmiştir. Aynı zamanda yabancı otlar üzerinde bulunan yaprakbitleri de toplanıp teşhis edilmiştir. Daha sonra teşhis edilen bu örnekler, PVY ırklarının bulunma durumu açısından ELISA ve RT-PCR testine tabi tutulmuştur.

Projeden elde edilecek veriler doğrultusunda; öncelikle araştırma kuruluşları ve karantina müdürlüklerinin viroloji laboratuarlarında ELISA testinin yanı sıra daha hassas olan moleküler test kullanımını da rutin hale getirmek ve buna bağlı olarak özellikle PVY ırklarının analiz sonuçlarının değerlendirilmesi aşamasında olası problemlerin önlenmesi amaçlanmıştır. Özellikle patates üretim bölgesindeki yabancı otlar ve yaprak bitleri teşhis edilip, özellikle yaprakbitlerinin ara konukçusunun belirlenmesi planlanmıştır. Virüs hastalıkları ile mücadele kolay olmamakla birlikte, projeden elde edeceğimiz veriler doğrultusunda başta PVY ırkları olmak üzere, yaprak bitleri ve yabancı otlara karşı da bir mücadele yönetimi programının hazırlanması ve bu programın uygulanabilirliği hedeflenmiştir.