Ege Bölgesi’nde Açık Alanda Yetiştirilen Biberde Sorun Olan Cucumber mosaic cucumovirus (CMV)’un Epidemiyolojisi ve Kontrol Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Araştırmalar


Özdemir S.(Yürütücü), Erilmez S., Kılıç T., Özdemir I.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2020 - 2024

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2020
  • Bitiş Tarihi: Mart 2024

Proje Özeti

İçerdiği zengin mineral maddeler ve vitaminler nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan biber (Capsicum annuum L.) dünyada en çok üretilen, tüketilen ve ticarete konu olan tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Son yıllarda üreticilerin şikayetleri ve bazı İl Müdürlüklerin (Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir) Enstitümüze yapmış oldukları yazılı talepleri doğrultusunda yerinde incelemeler yapılmış ve belirti gösteren biber bitkilerinden alınan yaprak örneklerin Hıyar mozaik virüsü (Cucumber mosaic virus, CMV) ile enfekteli oldukları belirlenmiştir. Yapılan tarla gözlemleri ve üreticilerin şikâyetleri değerlendirildiğinde, önceki yıllara göre, açık alan biber ekiliş alanlarında CMV’nin yaygınlığında ciddi boyutlarda artış olduğu gözlenmiştir. Bahsedilen bu durumlar göz önüne alınarak, CMV’den kaynaklanan hastalıkların gelecekte biber üretiminde daha da büyük sorunlara yol açabileceği düşüncesiyle bu etmenin epidemiyolojisinin ve mücadele olanaklarının bir araştırma projesi kapsamında incelenmesine karar verilmiştir.

Teklif edilen proje kapsamında CMV’nin biber tohumlarındaki varlığı, lokalizasyonu, tohumla taşınma durumu ve vektörü olan yaprakbiti türleri ve yaygınlıkları belirlenecektir. Bitki gözlemleri ve tarlalara yerleştirilecek sarı renkli su tuzakları ile CMV’nin taşınmasında rol oynayan yaprakbiti türleri ve üretim dönemi süresince vektör yaprakbiti populasyon yoğunluğu izlenerek populasyonun söz konusu virüs ile ilişkisi belirlenecektir. CMV’nin yayılmasını önlemek amacı ile bariyer bitkisi olarak mısır veya sorgumun etkinliği araştırılacak ve ortaya konacaktır. Ayrıca, virüsün üretim alanlarında inokulum kaynağını oluşturabilecek yabancı ot türleri, yaygınlıkları ve yoğunlukları belirlenecektir. CMV’nin yıldan yıla geçişinde yabancı otların rolünü belirlemek için virüsün bu otların farklı fenolojik dönemlerindeki varlığı araştırılacaktır. Bunların yanı sıra Türkiye’de açık alan biber yetiştiriciliğinin önemli bir kısmının yapıldığı Ege Bölgesinde CMV ile birlikte Zirai Karantina Yönetmeliğinde yer alan (INSV, TSWV, PVY, PVX) ve tohumla taşınan (TMV, ToMV, AMV, PMMoV) bazı virüslerin mevcut durumları ortaya konacaktır.

Üç yıllık planlanan bu araştırma sonucunda virüs(CMV)-vektör(yaprak biti)-yabancı otlar arasındaki çoklu ilişkilerin ve etkileşimlerin yanı sıra, virüs ile mücadelede bariyer bitki kullanımının etkinliği Türkiye’de ilk defa detayli olarak araştırılacak ve ortaya konacaktır. Ayrıca bazı virüslerin varlığı kapsamlı bir şekilde araştırılacak ve güncel durumları ortaya konacaktır. Proje sonucunda üreticilerimize ve teknik elemanlara virüsün epidemiyolojisi ve önlem yolları ile ilgili bulgular aktarılacak ve hastalığın mücadelesine yönelik katkıda bulunulacaktır.