AKİFER KİRLİLİĞİNİN VE TEMİZLENME SÜRECİNİN JEOFİZİK VE JEOKİMYASAL YÖNTEMLERLE İZLENMESİ


PEKŞEN E. (Yürütücü), KAPLANVURAL İ., AKYOL N. H., DURDAĞ D.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2019
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

DNAPL (Dense non-aqueous phase liquids) olarak adlandırılan kirletici kimyasallar yer altı suları için büyük problem teşkil etmektedir. Trikloroetilen (TCE), yer altı suyu akifer sistemlerinde en çok gözlenen DNAPL örneklerinden biri olup, kanserojen etkisinden ötürü insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Bu tür kirletici unsurların yer altında kontrol edilmesi ve ıslahında, yüzey aktif maddeli akifer ıslah tekniği önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırmada akifer sistemleri içerisinde biriken TCE türü DNAPL kütlelerinin yayılım davranışlarını ve bu kütlelerin yüzey aktif madde içeren kimyasallar ile ortamdan temizlenmesi sürecini yer radarı yöntemi (GPR) ve doğru akım özdirenç (DAÖ) ile incelenmiştir.

Proje kapsamında akifer modelini temsil edecek üç boyutlu deney seti kurulmuştur. Kirlenme ve temizlenme süreci laboratuvar ortamında gerçekleştirilmiştir. Kurulan bu düzenek içerisinde meydana gelecek tüm faz değişimleri ve kütlesel yer değiştirmeler GPR ve DAÖ yöntemleri ile takip edilmiştir. Ayrıca TCE’ye ait kütle hareketlerini gözlemlemek amacıyla jeofizik ölçümlerine paralel olarak deney setinden doğrudan numuneler alınarak ve jeokimya sonuçları ile jeofizik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Akiferin temizlenme sürecinde çözücü ve kirletici arasındaki kimyasal reaksiyonlar sonucu bölgenin iletkenliği arttığı gözlenmiştir. GPR sinyali için iletken ortamlarda elektromanyetik dalgaların nüfuz derinliğinin azalması ve genlik değişimleri gözlenmiştir. GPR yöntemine ilave olarak DAÖ yöntemi de model ölçeğinde projede uygulanmıştır. Çok elektrotlu doğru akım özdirenç yöntemi plastik cam modele, küçük elektrotlar yerleştirilerek ölçü alınmıştır. Alınan ölçüler iki boyutlu ters çözüm programı ile değerlendirilerek özdirenç derinlik kesitleri elde edilmiştir.

Bu projede laboratuvar ölçeğinde kurulan deney seti ile akifer sistemleri kullanılarak zamana bağlı olarak DNAPL ve fazların davranışı takip edilmiştir. GPR verilerine standart olarak uygulanan veri işlem adımları (doğrudan havadan ve yerden gelen dalgaların veriden atılması, süzgeçler, NMO, kazanç, göç vb.) uygulanmıştır.