Meslek Yüksek Okulları Gençlerin Gelecekle İlgili Umutlarını Etkiliyor Mu?


Creative Commons License

Aksu B., Karasakal N.

4.Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Yalova, Türkiye, 21 - 23 Mayıs 2015, cilt.1, ss.112-121

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Yalova
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.112-121
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, küreselleşme, artan rekabet, yükselen teknoloji ve değişerek büyüyen müşteri talepleri ile tüm işletmeler üzerinde bir zorunluluk olarak kendisini gösteren değişim sürecine karşı faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bu zorunluluğun yerine getirilmesinde ve istenilen başarıya ulaşmada, vasıflı ve kaliteli, bilgili, yetkin ve gelişime açık insan kaynaklarını istihdam etmek, işletme yönetimleri için temel bir stratejidir. Özellikle firma etkenliğinin sağlanmasında, sıfır hatalı ve yüksek kaliteli üretimleri gerçekleştirmede, yüksek verimliliği yakalamada doğru işe doğru insanı getirmek ve rasyonel bir istihdam politikası yaratmak şarttır. Bu politikaların başarısı, işletmelerin üretim ve satış hacmi, pazarlarının yapısı, rakiplerinin tutumu gibi temel unsurlara bağlı olarak yapılan iş analizlerine ve bu analizlere uygun insan kaynağını seçmek ve istihdam ettirmek ile mümkün olacaktır. İşletmelerin insan kaynağı arzının hızlı ve kolay bir şekilde yerine getirilmesinde ihtiyaç duyulacak temel uygulama ancak ara eleman olarak tanımlanan işgücünün istihdamı ile mümkün olabilecektir.

Ülkemizde ve dünyada, piyasanın ihtiyaç duyduğu ara elemanlar, üniversiteler genelinde var olan meslek yüksekokulları tarafından sağlanmaktadır. Ülkemizde lise son sınıfta okumakta olan öğrencilerin ve ailelerinin geleceğe dönük iş bulabilme kaygıları, gelir durumları, yaşanılan yer, kardeş sayısı gibi etkenler bu okulların tercih edilmesinde etkili rol oynamaktadır. Bu sebeple meslek yüksekokulları gençlerin gelecekle ilgili umutlarında etkili bir rol üstlenmektedir.

Ancak, meslek yüksekokullarının teknik ve beşeri altyapısının yeterlilik durumu bütün meslek yüksekokulları genelinde aynı değildir. Hedeflenen eğitimin tam donanımla yerine getirilmesi, altyapısı eksik olan yüksekokullarda gerçekleştirilememektedir. Bu durum, bahsedilen meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerin teorik yoğunluk yaşamalarına ve uygulamaya dönük bilgi eksikliği hissetmelerine neden olmaktadır. Bu noktada öğrencilerin geleceğe dönük umutlarının ve istihdam edilebilme olanaklarının, mezun olacakları meslek yüksekokulun altyapı durumuna ve bağlı oldukları programın içeriğine göre de şekillenebileceği göz ardı edilmemelidir.

Bu araştırmanın ana amacı lise son sınıfta okuyan öğrenciler ile meslek yüksekokullarının son sınıfında okuyan öğrencilerin gelecekle ilgili umutlarını tespit etmek ve karşılaştırmaktır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, meslek yüksekokullarının gençlerin gelecekle ilgili umutları üzerindeki etkisi görülebilecektir.

 

Anahtar Kelimeler: Meslek Yüksekokulu, İstihdam, Umut.

Nowadays, businesses of either public, private sector and non-governmental organizations struggle to maintaining operations against change process which distinguish upon all of businesses as an urgency with globalization, increasing competition, improving technology and expanding and changing customer demands. It is a basic strategy to apply an approach to have human resources who skilled, qualified, informed, competent and open to develop. In order to achieve efficiency at firm level, realizing quality production with zero defects, it is a necessity to adapt a rational employment policy, and put right man into right place.

Basic factors affecting the quality and quantity of workforce for businesses are national employment policies, capacity of production and sales, state and structure of the market, and competitor’s behaviors. Taking these factors into account, main policy of businesses would be selecting human resource according to work analysis, and employing suitable workers. An approach to meet the need for human resource easily and quickly is employing work force, which is called as medium person.

Medium work force is provided by vocational schools of universities in Turkey, as well as in the world. In Turkey, Usuanceanxieties of final year high school students and their parents about future and factors as income cases, inhabitation, sibling numbers figure to prefer this schools. With this reason, Vocational schools have a role in efficiency expectations of the young about future.

However, not all vocational high schools are the same, in terms of the sufficiency of technical and human infrastructure. Realizing the prospected training with full endowment is not possible for vocational schools where infrastructural shortages exist. Students of this kind of schools experience a theoretical intensification, and feel the shortages of applicable knowledge. Thus, future expectations of these students and facilities of employment will be shaped by infrastructure of vocational high school and the content of the program.

Main purpose of this research is to determine and comparefuture expectations of final year high school students and vocational high schools students. Survey method was used at this research. As a result, Vocational school’s influence on expectations of the young about future can be shown.

Key Words: Vocational School, Usuance, Expectation.