Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MEHMET SENA ALTIN
Danışman: Emine Bolat
Özet:
Dünya üzerinde konum belirleme çalışmaları yüzyıllar önce yıldız haritaları ile başlamıştır. Günümüzde ise uydulardan faydalanarak geliştirilen GPS (Global Positioning System, küresel konumlama sistemi) teknolojisi kullanılarak konum belirlenebilmektedir. GPS teknolojisi açık alanlarda metre hassasiyetinde konum belirleyebilse de kapalı alanlarda hassasiyet seviyesi istenilen seviyelerde değildir.
Kapalı alanlarda konumlama önemli araştırma konularından biri olmuştur. Nedeni ise kişisel cihazlardaki artış ve otonom cihazların kullanımının artmasıdır. Kapalı alan konumlama sistemleri için farklı teknolojiler geliştirilmiştir. Geliştirilen farklı teknolojiler arasında kullanım amaçlarına göre üstünlükler bulunmaktadır. Hastane takip uygulamasında düşük enerji tüketimi ön planda tutularak bölgesel hassasiyette konumlama hedeflenmiştir. Belirlenen bu kriterlerin yanı sıra maliyet, erişebilirlik ve güvenlik kriterleri de göz önüne alınarak WiFi (kablosuz bağlantı alanı), BLE (Bluetooth Low energy, bluetooth düşük enerji), GPS, ve RFID/NFC(radyo frekans tanımı / yakın alan iletişimi) teknolojileri karşılaştırılmıştır.
Karşılaştırmalar sonucu düşük enerjili bluetooth altyapısı ile RSSI (Received Signal Strength, alınan sinyal güç göstergesi) konum tahmini tekniği kullanıma uygun bulunmuştur. RSSI değerindeki olası sapmalar hassasiyet seviyesini düşürdüğü için standart sapma ve RSSI algoritmaları ile hassasiyet seviyesi artırılmıştır.
Hastane takip ve konumlama sistemi hareketli düğüm, sabit düğüm ve merkez yazılım kısımlarından oluşmaktadır. Hareketli düğüm BLE tanıtım yayını yapan cihazlardan oluşmaktadır. Bu cihazlar envanter takip cihazı, personel takip cihazı, ziyaretçi takip cihazı ve akıllı bileklikdir. Sabit düğüm ise BLE tanıtım yayınlarını toplayan ve topladığı bilgileri WiFi bağlantısı ile merkezi sisteme aktaran cihazlardır.
Hastane takip sistemi ile hastane içerisindeki envanterlerin, personellerin, hastaların ve ziyaretçilerin anlık konum takibi yapılabilecektir. Ayrıca akıllı bileklik sistemi, hastane takip sistemine entegre edilerek hastane içerisinde ve dışarısında oluşabilecek acil durumlar hastane yetkililerine bildirilebilecektir.