Gıda Endüstrisi Atık Suyunun Al Elektrot Kullanarak Elektrokoagülasyon Prosesi ile Arıtımının İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Şeyda Ecren Çebi

Danışman: Sevil Veli

Özet:

Gıda işleme endüstrileri atık suları genellikle yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ,askıda katı madde (AKM) ve azot, fosfor (N,P) gibi çeşitli inoganik bileşenler içermektedirler. Elektrokoagülasyon prosesi, kimyasal koagülasyon prosesine göre kimyasal madde kullanmadan, elektrolitik oksidasyonu ile koagülantların oluşumu, kirleticilerin, partiküler çözeltinin destabilizasyonu ve emülsiyonların kırılması, floklardan destabilize fazların birleşmesi gibi avantajları nedeniyle tercih edilen bir proses haline gelmiştir. Bu çalışmada bir gıda endüstrisi atıksuyunun alüminyum elektrot kullanılarak kesikli sistemde elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtımı incelenmiştir. Çalışılan atıksuyun özellikleri karakterizasyon çalışması ile belirlenmiştir. Elektrokoagülasyon prosesinin etkinliği KOİ parametresindeki değişim gözlenerek değerlendirilmiştir. Çalışmada pH, iletkenlik, akım yoğunluğu ve süre gibi parametrelerin etkileri incelenmiştir. pH=7, iletkenlik=3,5mS/cm, akım yoğunluğu =1,82 mA/cm2 ve süre=30 dak. olarak belirlenmiştir. Çalışmada, Box-Behnken ile deneysel tasarım yapılmıştır. Deneysel tasarım sonucu %93 KOİ giderim verimi elde edilmiştir.