MEKANİK KARIŞTIRMA YÖNTEMİ İLE HİDROKSİAPATİT NANO KÖPÜK ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2025

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUĞKAN KUTLU

Danışman: Mustafa Burak Telli

Özet:

MEKANİK KARIŞTIRMA YÖNTEMİ İLE HİDROKSİAPATİT NANO KÖPÜK ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU
ÖZET
Tez çalışmasında, mikroemülsiyon yöntemiyle üretilen hidroksiapatit nano tozlarının, mekanik karıştırma yöntemiyle nano köpük yapısına dönüştürülmesini ve bu köpüklerin sinterleme ile karakterizasyonunu içermektedir. Mikroemülsiyon yöntemi sırasında yüzey aktif madde olarak sodyum dodesil sülfat (SDS) kullanılmıştır. SDS köpük üretiminde köpürtücü olarak görev almıştır. Nano köpük üretimi aşamasında, köpük stabilitesini artırmak amacıyla yumurta akı, sakkaroz ve polivinil alkol (PVA) eklenmiştir. Elde edilen köpükler sıvı köpük ve 80 °C’de hızlı kurutulmuş köpük olarak sınıflandırılmıştır. Üretilen solüsyon, süspansiyon ve sıvı köpüklerin viskozite ölçümleri yapılmıştır. 80 °C’de hızlı kurutma işlemine tabi tutulan köpüklerin ardından farklı sıcaklık değerlerinde (100 °C ile 900 °C arasında) sinterleme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Üretilen köpüklerin mikroyapısal ve morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu, X-ışını Difraksiyonu ve Işık Mikroskobu ile karakterize edilmiştir. Sonuçlar, mikroemülsiyon tabanlı üretim yönteminin nano boyutta homojen bir hidroksiapatit köpük yapısı elde etmede etkili olduğunu göstermiştir. Sinterleme sıcaklığının köpüğün yapısal özellikleri üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Tez çalışmasında, biyomalzeme üretiminde düşük yoğunluklu, yüksek yüzey alanına sahip hidroksiapatit köpükler üretilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, Mekanik Karıştırma, Polivinil Alkol, Şeker, Yumurta Akı.