Sıçanlarda Kronik Öngörülemeyen Hafif Stresin Neden Olduğu Depresyon Modelinde Propolisin Vasküler Fonksiyonlar Üzerine Etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gülşen Çelebi

Danışman: Semil Selcen Göçmez

Özet:

Sıçanlarda Kronik Öngörülemeyen Hafif Stresin Neden Olduğu Depresyon Modelinde Propolisin Vasküler Fonksiyonlar Üzerine Etkileri

Amaç: Bu çalışmada antiinflamatuvar, antioksidan, vazodilatör ve antihipertansif etki gösteren propolisin, kronik öngörülemeyen hafif stresin neden olduğu depresyon modeli geliştirilen sıçanların vasküler fonksiyonları üzerindeki etkileri ve bu etkilerin olası mekanizmalarının araştırılması amaçlandı.

Yöntem: Sıçanlar 4 gruba ayrıldı (n=8): kontrol, kontrol+propolis, stres, stres+propolis. 35 gün boyunca, kontrol+propolis ve stres+propolis gruplarına oral yoldan propolis ekstresi (100 mg/kg) uygulanırken, stres ve stres+propolis gruplarındaki sıçanlara, farklı tip stresörler uygulandı. Sıçanların depresyon-benzeri davranışlarını değerlendirmek için zorunlu yüzme testi uygulandı. Stres belirteci olarak serum kortikosteron düzeyi ölçüldü. Vasküler fonksiyonlar izole organ deneyleri yapılarak ölçüldü. Ek olarak torasik TNFα, IL-1β ve eNOS düzeyleri ölçüldü.

Bulgular: Zorunlu yüzme testinde immobilite süresi ve serum kortikosteron düzeyleri, stres grubunda anlamlı düzeyde artarken (p<0.05), stres+propolis grubunda stres grubuna göre anlamlı düzeyde azaldı (p<0.05). Endotel-bağımlı karbakol gevşeme yanıtları ve torasik eNOS ekspresyonu stres grubunda kontrole göre anlamlı düzeyde azalırken (p<0.05), stres+propolis grubunda ise kontrole geri döndü. Endotel-bağımsız SNP gevşeme yanıtlarında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Torasik TNFα ve IL-1β ekspresyonu stres grubunda kontrole göre anlamlı düzeyde artarken (p<0.05), stres+propolis grubunda stres grubuna göre anlamlı düzeyde azaldı (p<0.05). Ek olarak, in vitro L-NAME ve indometasin inkübasyonuyla kümülatif propolis vazorelaksan yanıtları ve propolis inkübasyonundan sonra fenilefrin kasılma yanıtları anlamlı düzeyde azaldı (p<0.05).

Sonuç: Uzun süreli propolis uygulamasının, kronik strese bağlı olarak gelişen depresyon-benzeri davranışları ve vasküler fonksiyon bozuklukları düzelttiği gösterildi.

Anahtar Kelimeler: kronik stres, depresyon, torasik aorta, vasküler fonksiyon, inflamatuvar sitokinler, propolis