Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: YAREN TANTU
Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Dilek Dülger Altıner
Eş Danışman: Emel Birol
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:
Gastronomi turizminde destinasyon tercihlerinde, gastronomi ile ilgili
etkinliklerin geniş kitlelere yayılmasında ve turistik ürün ile ilgili çekici özelliklerin
tüketiciye aktarılmasında tanıtma materyalleri oldukça önemlidir.
Bu çalışmada, gastronomi turizminde kullanılan basılı tanıtım materyallerinin
görsel algı kuramları çerçevesinde algılanma düzeyleri incelenecektir. Çalışma amacı
doğrultusunda betimsel ve bağıntısal tarama yöntemi ile 3 bölümden oluşan anket
hazırlanmıştır. Anket, vakıf ve devlet üniversitelerinde okuyan öğrenci, akademisyen
ve üniversite personelinden (diğer) oluşan 193 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen
araştırma bulgularının değerlendirilmesi sırasında frekans, yüzde analizlerinden
yararlanılmıştır. Ayrıca görsel algı seviyelerini belirlemek üzere t-test ve tek yönlü
varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Katılımcıların demografik niteliklerinin basılı
tanıtım materyallerindeki gestalt algı kuramına yönelik görsel algı seviyeleri ile
ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen araştırma bulguları belirlenen değişkenler bazında
incelenerek değerlendirmeleri yapılmıştır. Gastronomi turizminde kullanılan basılı
tanıtım materyallerinin görsel algı kuramlarına göre incelenmesi sonucunda algı
düzeylerinin özellikle eğitim seviyesi ve okunan bölüm bazında istatistiksel açıdan (p
<0,05) farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, bu çalışma ile gastronomi turizminde kullanılan destinasyonların
tanıtılmasında ve pazarlanmasında en etkin araçlardan olan basılı tanıtım
materyallerinde bulunan ögelerin görsel algı kuramları çerçevesinde
değerlendirmeleri yapılarak, öneriler verilmiştir. Benzer bir çalışma olmayışı
nedeniyle gastronomi ve görsel tasarım alanlarında literatüre katkı sunacağı
düşünülmektedir.