Farklı Tedavi Uygulanan Diyabetik Erkek Sıçanların Testislerinin İmmunohistokimyasal ve Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sezgi AKBAL

Danışman: Melda Yardımoğlu Yılmaz

Özet:


Amaç: Amacımız, deneysel diyabet oluşturduğumuz sıçan testislerinde oluşan hasara karşı atorvastatin (ATO) ve tarçın (Tar) tedavilerinin olası koruyucu etkilerini histolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirmekti.

Yöntem: Bu çalışmada, diabetik deney modeli oluşturmak için erişkin erkek Wistar albino sıçanlara Streptozotosin (STZ) uygulandı. 10 hafta süreyle ATO-K, DM+ATO, DM+ATO+Tar grupları ATO ile tedavi edildi ve Tar-K, DM+Tar, DM+ATO+Tar gruplarına tarçın özsuyu verildi. Hayvanlar, 70. günde sakrifiye edildi. Kan ve testis dokusunda biyokimyasal analizler ile testis kesitlerinde ışık mikroskobik yöntemlerle histolojik incelemeler yapıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi (p<0.05).

Bulgular: Kontrol grupları ile diğer gruplar arasında kan glukoz seviyeleri açısından anlamlı bir farklılık vardı. DM + Tar grubunda kan şekeri düzeyinin en düşük olduğu bulundu, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. En düşük vücut ağırlıkları DM grubundaydı. DM grubunda testis ağırlıkları diğer gruplara göre düşüktü, ancak fark anlamlı değildi. En düşük total kolesterol seviyesi kontrol gruplarında gözlendi. En yüksek serum MDA düzeyleri, Tar-K ve DM gruplarındaydı. Testis dokusu MDA düzeyi açısından DM grubu ile diğer deney grupları arasında, ve ATO-K grubu ile diğer kontrol grupları arasında  anlamlı bir farklılık bulundu. En yüksek doku MDA düzeyleri DM ve ATO-K gruplarında idi. Doku GSH düzeyleri açısından ATO-K grubu ile diğer gruplar arasında anlamlı bir farklılık vardı (p<0.05). Işık mikrokobu sonuçları olarak; H&E ile boyanmış testis kesitlerinde en düşük çapta seminifer tübüller DM grubunda, en yüksek çapta tübüllere ise Tar-K grubunda rastlandı. Keza Johsen skorlamasına göre en yüksek skor Naive-K, en düşük skor ise DM grubunda gözlendi. TUNEL uygulanan kesitlerde en yüksek apoptotik indeks DM grubunda, en düşük apoptotik indeks ise ATO-K grubunda saptandı. 

Sonuç: Histolojik ve biyokimyasal parametreler açısından DM grubu ile tedavi grupları karşılaştırıldığı zaman bu tedavilerin diyabetin komplikasyonlarına karşı iyileşmelere yol açabileceği sonucuna vardık.

Anahtar sözcükler: Diabetes Mellitus, Tarçın, Atorvastatin, Testis, Streptozotosin, Testosteron, Kolesterol, Toplam Oksidan Seviyesi, Toplam Antioksidan Seviyesi, Apoptoz