Topraksız tarımda kalsiyum ve potasyum gübrelemesinin hıyarın (Cucumis sativus L.) meyve kalitesi üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SELAMİ YAKIN

Danışman: Rezzan Kasım

Özet:

Hıyar (Cucumis sativus L.) ülkemiz örtüaltı tarımında üretimi yapılan önemli bir türdür. Toplam sebze üretimi içerisinde domatesten sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu çalışmada kayayünü tekniğinde hıyar üretimi sırasında standart gübre programındaki kalsiyum ve potasyum miktarının yükseltilmesinin hıyarın hasat sırasındaki verim ve kalitesi ile hasat sonrası depolama kalitesi üzerindeki etkilerinin amaçlanmıştır. Bu amaçla hıyar bitkilerine serada kontrol olarak standart bir gübreleme (SGP) programı uygulanmış, SGP’ye ek olarak 30, 60, 90 mg/L kalsiyum, 50, 100, 200 mg/L potasyum, 30 mg/L Ca + 50 mg/L K, 60 mg/L Ca + 100 mg/L K, 90 mg/L Ca + 200 mg/L K gübrelemeleri yapılmıştır. Bitki dikiminden sonra yetiştiricilik süresince bitki boyu (cm), gövde çapı (mm), bitki başına yaprak sayısı, klorofil miktarı (SPAD), bitki başına kümülatif meyve sayısı (adet), toplam meyve sayısı (adet), meyve eni (mm), meyve boyu (cm), bitki başına kümülatif verim (g), toplam verim (g) ölçümleri yapılmıştır. Meyve hasadından sonra ise meyve rengi (L*, a*, b*), suda çözünür toplam kurumadde (SÇKM) miktarı (%), meyve eti sertliği (N) ve meyvedeki kalsiyum miktarı (mg/L) ölçüm ve analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda yetiştiricilik dönemi ve depolama süresince ölçülen kriterler açısından SGP+50 mg/L potasyum (5 numara) ve SGP+60 mg/L kalsiyum+100 mg/L potasyum (9 numara) uygulamaları öne çıkmıştır. Bu nedenle bitki gelişimi ve sonrasında ölçülen yedi kriter açısından önemli oranda etkili olan her iki uygulamanın hıyarın örtüaltı topraksız yetiştiriciliği sırasında uygulanabilecek gübre programları olduğu sonucuna varılmıştır.