Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: AHMET DOĞUKAN GÜNDOĞDU
Danışman: Esra Güzeldemir Akçakanat
Özet:
Amaç
Bu tez çalışmasının amacı, 2017 Periodontal ve Peri-İmplant Hastalık ve Durumların Sınıflaması’na göre periodontitis hastalarının evre ve derecesinin farklı seviyelerde tecrübelere sahip hekimler tarafından değerlendirilip, hastalığın teşhis edilmesi, ve bu teşhislere göre tedavi planlanması ve teşhislerle planlanan tedaviler arasındaki tutarlılığın karşılaştırılması, ve teşhis ve tedavi arasındaki ilişkinin öneminin değerlendirilmesidir.
Yöntem
Çalışmaya kliniğimize başvuran 148 periodontitis hastası dahil edildi. Bu hastalara ait sosyodemografik veriler, sistemik ve dental anamnez bilgileri kaydedildi. Daha sonra ağız içi fotoğrafları alındı ve periodontal muayeneleri gerçekleştirilerek periodontal klinik parametreleri kayıt altına alındı. Elde edilen verilere göre araştırmacılar ayrı ayrı her hasta için evre, derece ve yaygınlığı belirleyerek hastalığı teşhis etti ve tedavi planı oluşturdu. İki araştırmacının teşhisi ve tedavi planı arasındaki uyum istatistiksel anlamlılık açısından karşılaştırıldı.
Bulgular
Araştırmacıların hastalığın evresi ve derecesi için yaptıkları değerlendirmelerin karşılaştırılması sonucunda kappa değerleri sırasıyla 0,463 ve 0,899 olarak belirlenmiş ve araştırmacılar arasında evre için orta düzeyde uyum görülmüşken, derece için ise yüksek düzeyde uyum görülmüştür. Araştırmacılar tedavinin 1. basamağını oluşturan tedavi seçeneklerinden hasta tarafından gerçekleştirilen supragingival dental biyofilm kontrolü, hekim tarafından profesyonel olarak gerçekleştirilen supragingival dental biyofilm kontrolü, risk faktörlerinden olan diyabetin kontrolü açısından tam uyum gösterirken, risk faktörlerinden olan sigaranın kontrolü konusunda ise yüksek düzeyde uyum görülmüştür. Tedavinin 2. ve 3. basamağını oluşturan tedavi seçenekleri için verilen kararlar değerlendirildiğinde ise araştırmacılar arasında orta düzeyde uyum görülmüştür.
Sonuç
Hekimlerin evre 3 ve 4’ü, evre 1 ve 2’den daha kolay ayırt ettiklerini ancak evre 3 ve evre 4’ü birbirinden ayırmada ise zorlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca hekimlerin cerrahisiz periodontal tedaviler hakkında verdikleri kararların, periodontal cerrahi için verdikleri kararlara göre daha uyumlu olduğu tespit edilmiştir.