Evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinde aile planlaması eğitiminin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FİGEN BAŞKAN BİRİNCİ

Danışman: Rahime Aydın Er

Özet:

Amaç: Bu tezin amacı evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinde sunulan aile planlaması eğitimin değerlendirilmesidir. Çalışma sonuçları doğrultusunda aile planlaması eğitiminde varsa sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri getirilmesi istenmektedir.

Yöntem: Niteliksel, tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışmamız, Ekim ile Aralık 2019 tarihleri arasında Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde evlilik öncesi danışmanlık hizmeti veren kurumlarda yürütüldü. Çalışma verileri bilgi formu, görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılarak elde edildi. Katılımcıların demografik ve mesleki bilgileri sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılarak, evlilik öncesi danışmanlık hizmetine ilişkin elde edilen veriler evlilik danışmanlığı becerisi öğrenim rehberi doğrultusunda değerlendirildi.

Bulgular: Çalışmamıza 10 ebe ve 7 hemşire katıldı. %76.5’i evlilik öncesi danışmanlık eğitimi alan katılımcıların bu eğitimi verme süresi 4.8±5.1 yıldı. Ebe ve hemşirelerin çoğunun evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinde başvuran çifti nazik bir şekilde karşıladıkları, çiftle yüz yüze ve göz teması kurarak tıbbi terimler içermeyen basit açıklamalar yaptıkları belirlendi. Bununla birlikte çoğu danışmanın kendisini tanıtmadığı, danışanların isimlerini, yaşını ve mesleğini öğrenmedikleri, çifte talasemi taşıyıcısı olup olmadığını sormadıkları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve yapılacak testlere ilişkin bilgi vermedikleri gözlemlendi. Danışmanların yarıdan fazlası aile planlaması yöntemleri hakkında bilgi vermede yeterliyken, her yöntemi bir örnek göstererek açıklama konusunda yeterli değildi.

Sonuç: Evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri aile planlaması eğitiminin çifte birlikte verilebilmesi ve erkeğinde bu sürece katılımının sağlanabilmesi açısından önemli bir fırsattır. Çalışmada evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinde sunulan aile planlaması eğitiminin çok etkin olmadığı, eğitim için yeterli zaman ayrılmadığı, danışanın aydınlatılmış ve gönüllü şekilde aile planlaması yöntemini seçmesini etkileyen engellerin bulunduğu sonucuna ulaşıldı.