Hasan Kayıhan'ın Yoklar, Zincir ve Gurbet Ölümleri Romanlarının Söz Varlığı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜLTEN YENER

Danışman: Kenan Acar

Özet:

Bu çalışmada Türkçenin 1970-1990 arasındaki söz varlığının, toplumun dilinin Türk edebiyatına nasıl yansıdığını Hasan Kayıhan’ın romanlarıyla ortaya konmaya çalışılmıştır.

Hasan Kayıhan’ın Gurbet Ölümleri, Yoklar ve Zincir romanlarındaki söz varlığı incelenirken öncelikle kelimeler fişlenerek tespit edildi. Elde edilen verilerin sınıflandırmasında temel odak noktasının insan olması gerektiği düşüncesinden hareketle, insanın organları başta olmak üzere insanın temel ihtiyaçları; yiyecek, içecek, giyinme, barınma gibi kavramlar, aile ve akrabalık adları, maddi ve manevi kültürü içine alan kavramlar dikkate alınmıştır. Devamında bitkiler, hayvanlar, coğrafya, özel adlar; ülke- devlet, bölge, kıta, il ilçe, şehir vb. yerleşimler, sosyal- siyasi hayat ve tarih ile ilgili kavramlar; kelime türleri olarak zamirler, sıfatlar, zarflar, edatlar, bağlaçlar, ünlemler yer almaktadır.

Özel Kategoriler başlığı altında söz varlığı denilince aslında akla gelen ilk unsurlardan deyimler, atasözleri, kalıplaşmış ifadeler, ikilemeler, yansıma sözler, kaba konuşma, hakaret, halk dili, eskimiş, teklifsiz konuşma, mecazlar ve yazara özgü kelimeler incelenmiştir.

Çalışmada her bir kelime her romandan sadece iki kez alıntılanmıştır. Öte yandan incelemede madde başları koyu yazılarak romanların kısaltılmış adıyla birlikte sözün geçtiği sayfa numarası köşeli parantez içinde roman kısaltması ile (sayfa numaraları arasına /  işareti getirilerek) verilmiştir: Gülten [Y./22, 32] vb.

Bu çalışmada elde edilen somut veriler, Hasan Kayıhan’ın romanlarında çoğunlukla millî ve toplumsal konuları ele aldığını, gurbetçilik realitesini işlerken Almanca kelimelere ağırlık vererek kişinin kimlik bunalımını etkili bir şekilde işlediğini göstermektedir. O dönemde ülkedeki sosyal ve siyasal olaylarla köy ilişkilerini birbirine bağlamada başarılıdır. Kayıhan, romanlarında başta geçmiş siyasî olayların kötü bir mirası olan sağ sol çatışması olmak üzere döneminin siyasi ve sosyal kargaşasınını romanlarının söz varlığı aracılığıyla en başarılı şekilde yansıtmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hasan Kayıhan, Gurbet Ölümleri, Yoklar, Zincir, roman, söz varlığı.