Islak Hava Oksidasyonu ve Adsorpsiyon Yöntemleri ile Selüloz Ağartma Atıksuyunun Arıtılabilirliğinin İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Serap Ketizmen

Danışman: Sevil Veli

Özet:

Bu çalışmada, kâğıt endüstrisi atıksuyunun ıslak oksidasyon ve adsorpsiyon yöntemleri ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Çalışmada, atıksuyun konvansiyonel karakterizasyon çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda KOİ, TOK, AOX, pH, iletkenlik, klorür, renk, bulanıklık gibi parametreler analiz edilmiştir. Islak oksidasyon ile giderimde CuOx-CoOx-CeO2 metal oksitlerinin birlikte çöktürme yöntemi ile hazırlanan metal destekli katalizörler, adsorpsiyon ile giderimde ise adsorbent olarak kitosan ve zeolit kullanılmıştır. Her iki arıtım yöntemlerinden elde edilen verilere göre karakterizasyonu yapılan parametrelerin giderim verimleri hesaplanmıştır.

Selüloz ağartma atıksuyunun arıtılabilirliğine katalizör olarak %50-50 Cu-CeO2 katalizörünün kullanıldığı IHO prosesi ile çalışılarak sıcaklık ve süre parametrelerinin giderim verimlerine etkileri incelenmiştir.

Ayrıca kâğıt endüstrisi atıksularının alıcı ortamda zooplankton ve balıklar üzerinde toksik etkilerinin belirlenmesi için microtox kullanılarak toksisite testleri yürütülmüştür. Testlerin sonucunda birinci kademe ham suyun toksik, üçüncü kademe ham suyun çok toksik olduğu görülmüştür. Toksik etkinin olması, fabrikada hızlandırıcı olarak antrokinon kimyasalının kullanılmasından kaynaklanmaktadır.