KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ’NDE EĞİTİM GÖREN 1. VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE PERİODONTAL FARKINDALIĞIN, YAŞAM KALİTESİ VE MEVCUT PERİODONTAL DURUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ


Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DİLRUBA NUR KARAŞ

Danışman: Esra Güzeldemir Akçakanat

Özet:

Amaç: Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin, diş hekimliği fakültesine başladıkları 1. sınıftaki periodontal sağlık ve hastalık hakkındaki bilgi, farkındalık ve uygulama düzeyleri ile son dönemleri olan 5. sınıftaki bilgi, farkındalık ve

uygulama düzeylerini karşılaştırılması hedeflenmiştir.

Yöntem: Çalışmamıza Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim gören ve çalışmaya dahil olma kriterlerini sağlayan 1. ve 5. sınıf öğrencilerinden 100’er kişi olmak üzere, toplam 200 kişi dahil edilmiştir. Bu çalışmada öğrencilerin oral hijyen alışkanlıklarını, periodontal sağlık algılarını ve periodontal sağlık bilgi düzeylerini değerlendirmek için 35 soruluk bir öz bildirim anketi, ve ağız sağlığının yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek için ise ASEP-14 ve GASDİ ölçekleri uygulandı. Çalışmaya katılan öğrencilerin mevcut periodontal durumlarını değerlendirmek için plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), cep derinlikleri (CD), sondlamayı takiben görülen kanama (STGK), klinik ataçman kaybı (KAK), diş eti çekilme miktarı (DÇ) ve restorasyon bulunan dişleri kayıt altına alındı.

Bulgular: Oral hijyen alışkanlıklarını ve periodontal sağlık algısını değerlendirdiğimiz anket sorularına 1. ve 5. sınıf öğrencilerinin verdiği cevaplar arasında anlamlı fark görülmedi. Öğrencilerin periodontal bilgi düzeyini değerlendirmek için sorulan sorulara verdikleri cevaplar açısından gruplar arasında anlamlı fark olduğu görüldü (p <0,001). Öğrencilerin ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesini değerlendirmek için uygulanan ASEP- 14 ve GASDİ ölçekleri (p <0,001). ve PI, GI, CD, BOP ve KAK değerleri arasında gruplar arasında anlamlı fark olduğu görüldü (p <0,001).

Sonuç: Öğrencilerinin almış oldukları diş hekimliği eğitimi sayesinde periodontal bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttığı, oral hijyen tutum ve davranışlarının geliştiği, mevcut periodontal durumlarının iyileştiği ve yaşam kalitesinin arttığı sonucu elde edildi.