TOPLU KONUT ÜRETİMİNDE PROJE YÖNETİMİNİN SÜRE, MALİYET VE KALİTE AÇISINDAN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: LEYLA TOLTAR

Danışman: Rüveyda Kömürlü

Özet:

TOPLU KONUT ÜRETİMİNDE PROJE YÖNETİMİNİN SÜRE, MALİYET VE KALİTE AÇISINDAN İNCELENMESİ

ÖZET

İnsanlığın varoluşundan beri süregelen barınma ihtiyacı, zamanla nüfusun artması ve şehirleşmenin artması ile hızlı bir şekilde büyüyen konut yapımı sektörüne dönüşmüştür. Ülkelerin ekonomilerinde yer edinen konut sektörünün devlet eliyle ve özel sektörle büyümesi desteklenmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve diğer ülkelerde konutun pahalı olması ve bir zorunluluk olması konutun daha optimum maliyette,daha çabuk zamanda ve en verimli şekilde inşa edilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.

Konut piyasası bir yandan ekonomide önemli bir yer oluştururken diğer yandan tüketici harcamalarının  ve toplumsal yaşam kalitesinin de önemli bir göstergesidir. A.B.D.'de konut için yapılan sermaye yatırımları, yeni girişimler için yapılanlardan daha fazladır (Greenwood, Hercowitz, 1991). Buna göre konut yalnızca ''diğer'' bir mal değildir. Konut fiyatlarındaki önemli dalgalanmalar milli gelirde ve hane halkı refahında da önemli dalgalanmalara neden olmaktadır (Öztürk, Fitöz, 2009).Ülkemizde ve ülke ekonomilerinde önemli bir yer edinen konut inşaat sektöründe hedefe ulaşılması, kaynakların en akılcı ve planlı şekilde kullanılması için proje yönetiminin toplu konut üretiminde ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur.

Çalışmanın birinci bölümünde genel olarak bir giriş yapılmış çalışmanın amacı, kapsamı ve çalışmada kullanılan yöntemle ilgili bilgiler verilmiştir.

İkinci kısımda konut ve toplu konut kavramları açıklanmış, konut olgusunun önemi ve gereksinimi irdelenmiş ve konut üretiminin tarihi süreçte gelişimi incelenmiştir. Tekil konuttan toplu konuta geçiş nasıl olmuştur, nasıl bir talep oluşmuştur gibi sorulara cevap verilmiştir. Konut üretiminde yapılan yanlışlar, konut üretiminde proje yönetim gerekliliğinin hangi sebeplerle ortaya çıktığı ve proje yönetimi ile ilgili


yanlışların en aza indirgenmesi için neler yapılması gerektiği incelenmiştir. Daha önce konut üretim sistemi nasıldı, günümüzde proje yönetim sistemi ile konut üretiminde neler değişti ve inşaat firmalarının proje yönetim algısı incelenmiştir.

Çalışmanın üçüncü kısmında proje ve proje yönetimi tanımları, amaçları ve ilkeleri incelenmiştir. Proje yönetiminin gelişimi, günümüzdeki önemi, proje yönetim metodolojileri, proje yönetim teknikleri ve proje yönetimi sisteminin bilgi alanlarından bahsedilmiştir. Günümüzde en çok bilinen ve kullanılan proje yönetim metodolojileri hakkında bilgi verilmiştir. Proje yönetim tekniklerinden olan Gantt diyagramı, CPM, PDM ve PERT ile ilgili bilgiler verilerek proje yönetim  tekniklerinin nasıl oluşturulduğu, tekniklerin birbirlerine benzer ve birbirlerinden farklı yönleri aktarılmıştır.

Dördüncü kısımda proje yönetiminin üç boyutu olan süre - maliyet - kalite kavramları incelenmiştir. Birbirleri ile doğrudan etkileşim halinde olan bu kısıtların aralarındaki ilişkinin nasıl olduğu aktarılmıştır.

Beşinci kısımda geçmişte toplu konut üretimi nasıl yapılıyordu, günümüzde proje yönetiminin toplu konut üretimine dahil olması nasıl bir sonuç ortaya çıkarmıştır, bu çalışmalar üzerinde durulmuştur.

Altıncı kısımda araştırma yöntemi olarak toplu konut üretimi gerçekleştiren proje yöneticilerine anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçları bu kısımda analiz edilerek grafik gösterimi ile değerlendirmeler yapılmıştır.

Yedinci kısım olan sonuç kısmında ise toplu konut üretiminde proje yönetimine dair süre - maliyet - kalite açısından öneriler irdelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Konut, Toplu Konut, Proje yönetimi, Süre - Maliyet - Kalite