Evsel Organik Atıkların Anaerobik ve Aerobik Çürütülmesi


Creative Commons License

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sevgi Fersiz

Danışman: Sevil Veli

Özet:

Bu çalışmada, İzmit Pakmaya Fabrikası yemekhanesinden alınan yemek atıklarının anaerobik, aerobik çürütülmesi ve aerobik kompostlanarak atık içeriğinin geri kazanılması ve bu proseslerin etkinliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Anaerobik çürüme çalışmasında biyogaz ve metan üretimi izlenmiştir. Çalışma süresi sonunda katı madde oranlarına göre (%5-7-10 TKM) sırasıyla 466-501-498 l/kg UKMekl metan üretimi gerçekleşmiş, TKM'de %20-20-7, UKM'de %51-46-28, toplam KOİ'de %46-45-40, toplam TOK'da %64-25-65 oranlarında azalma görülmüştür. Aerobik çürüme çalışmasında sıcaklık ve pH parametreleri serbest bırakılmıştır ve çalışma süresi sonunda katı madde oranlarına göre TKM'de %25-25-10, UKM'de % 36-55-41, toplam KOİ'de %57-39-32, toplam TOK'da % 57-50-41 oranlarında azalma görülmüştür. Aerobik kompostlama çalışmasında (%55 TKM) TKM ve UKM'de yaklaşık %30, toplam KOİ'de %18, toplam TOK'da %30 oranlarında azalma görülmüştür.

çTOK parametresine göre hesaplanan CO2 üretim hızları, katı madde oranlarına göre aerobik çürümede 38.53-35.07-28.41 g CO2 /sa/ kg çTOK olarak bulunmuştur.

Anaerobik ve aerobik proseslere birinci dereceden reaksiyon kinetiği uygulanmış ve hız sabitleri hesaplanmıştır. Aerobik kompostlama çalışmasında reaksiyon hız sabiti ile sıcaklık arasındaki ilişki Arrhenius denklemi ile verilmiş ve aktivasyon enerjisi 5096 kJ /mol olarak hesaplanmıştır.

Bu çalışmada yemek atıklarının içerisindeki organik madde miktarı geri kazanılmış ve kullanılan bu proseslerin etkili bir ön arıtım metodu olduğu görülmüştür.