Moleküler Biyofizik ve Genetik Laboratuvarı

Moleküler biyofizik, fizik, kimya, mühendislik, matematik ve biyoloji alanlarındaki kavramları birleştiren ve hızla gelişen disiplinler arası bir araştırma alanıdır. Biyomoleküler sistemleri anlamaya ve biyolojik işlevi moleküler yapı, yapısal organizasyon ve çeşitli karmaşıklık düzeylerinde (tek moleküllerden supramoleküler yapılara, virüslere ve küçük canlı sistemlere kadar) dinamik davranış açısından açıklamaya çalışır. Bu disiplin, moleküler kuvvetlerin ölçümü, moleküler birliktelikler, allosterik etkileşimler, Brown hareketi ve kablo teorisi gibi konuları kapsar.

Genetik ise canlı organizmalardaki genleri, kalıtımı ve genetik varyasyonu incelemeye odaklanan bir biyoloji alanı olarak tanımlanmaktadır. Genetik aslında temel bilimlerin birçoğu ile sık sık kesişen geniş bir araştırma alanıdır. Önemli bir kesişme noktası da Biyofizik alanıdır. Son yıllarda, genetiği tam olarak anlamak için hücre davranışı, kromozom organizasyonu ve dinamikleri ve DNA metabolizması (diğerlerinin yanı sıra) hakkında nicel bilgi edinmenin önemli olduğu anlaşılmıştır. DNA'nın yapısı büyük bir dönüm noktasıydı ve tartışmasız Biyofiziğin en büyük katkılarındandır. Biyofizik, yaşamın karmaşıklığı (Biyoloji) ile fiziksel yasaların basitliği (Fizik) arasında bir köprü olarak işte bu noktada devreye girmektedir.

DNA, RNA ve proteinler gibi biyomoleküllerin bileşimini ve işlevini anlamak, etrafımızdaki dünyayı anlamlandırmamızı ve toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmamızı sağlamaktadır. Buradan yola çıkarak laboratuvarımızda doğal antioksidan enzimlerin biyosentezi, canlıdaki biyolojik rolleri ve farklı moleküller ile etkileşimlerin nasıl düzenlendiğini anlamaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir.