Duyurular & Dokümanlar

6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN YIKICI KARAKTERİSTİĞİ
Sunum
16.08.2023

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi 24. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz, moderatörlüğünü İMO İstanbul Şube Afete Hazırlık ve Müdahale Komisyonu Başkanı Temel PİRLİ’nin yaptığı ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Kemal BEYEN'in katıldığı 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin Yıkıcı Karakteristiği konulu seminer Şubemizin Harun Karadeniz Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı karakteristiğine yönelik önemli bilgiler veren BEYEN, aletsel kayıt dönemi içinde son yüzyılda Türkiye’de olan depremler arasında en uzun yüzey kırılması 350 km ile 27 Aralık 1939 tarihinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda meydana gelen Mw=7.9 büyüklüğündeki Erzincan Depremi olduğuna işaret etti ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinde (Mw=7.7 ve Mw=7.6) DAFZ boyunca 270 Km ve 140 Km toplamı 410 km’lik yüzey kırılması ortaya çıktığını belirtti.

Yakın fay yer hareketinin yapı davranışına ve yapı tepkisine diğer bilinenlerden farklı özellikleriyle ağır etkilerinin olduğu son çeyrek yüzyıl içinde artan izleme ağı ve kayıtlarının çalışılmasıyla anlaşıldığını belirten BEYEN, Kahramanmaraş depremlerinde fay yüzeyinin yere dikliği ile atım bileşenlerinin fay bileşenleriyle çakışmasının hasarı büyütmüş olabileceğinin altını çizdi. BEYEN, Doğu Anadolu Fayının genel özelliklerine değinirken, yönetmeliklerin yükselen hesaplama teknolojilerinin kullanımına mühendisleri davet ederek ve minimumda sağlanması gereken kriterler için analizciyi test etmeye zorlayarak analizlerin gerçeğe en yakın tahminleri verecek metot ve algoritmalarla sağlatılması gerekmekte olduğunun altını çizdi. BEYEN, Analiz Mühendisliği anlayışının bir inşaat mühendisliği eğitim seferberliği çerçevesinde ulusal bir program olarak bütün kurumlarda aynı hassaslıkta verilmesinin yanı sıra bu derslerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini de belirtti.

2000 sonrası daha kaliteli (hazır beton, nervürlü donatı, uygun etriye sıklaştırma ve donatı detayları, teknik denetim,vs.) inşa edilen binaların depremlere karşı daha güvenilir hale geldiğinin düşünüldüğünü, 2023 yılında TÜIK’in yayınladığı hasar alan 10 şehrin inşaat yıllarına göre gruplandırılmış yapı stokunun Kahramanmaraş depremlerinde aldığı hasar yüzdelerine de değinerek, 2001 sonrası afet bölgesi şehirlerinde son yönetmeliklere göre inşaa edilmiş yapıların hasar oranının oldukça yüksek olmasını; doğru tasarım, yeterli düktilite ve deprem dirençli yapılar üretilmediğini gösterdiğine işaret eden BEYEN, “Meydana gelen depremlerin tasarım depremini (475 yıl dönüşüm periyotlu 50 yılda %10 aşılma ihtimali olan DD-2 (DBE)) ve en şiddetli kategoride olan deprem (2475 yıl dönüşüm periyotlu 50 yılda %2 aşılma ihtimali olan DD-1 (MCE)) seviyesinde düktilite ve enerji söndürme kabiliyetini yapıdan talep ettiğini unutmamak gerekiyor.” dedi. Yeni yapıların ihtimal çökme nedenlerine ilişkin “Genelde son BA inşaatların tasarımında kullanılan tasarım depreminin spektral ivme değerlerinin aşılması ve tekrarlara maruz kalması taşıyıcı sistemin kurgusunu, hiperstatiklik (yedekleme) kabiliyetini ve birleşim detayları ve donatı tefrişinin doğruluğunun önemli olduğunu göstermektedir. İkinci bir büyük depremin senaryo olarak sınanması gerekliliği afet tehlike riski yüksek alanlarda düşünülmelidir. Yüksek risk barındıran şehir merkezlerinde DD-2 düzeyinde onarılır hasar ve DD-1 düzeyinde göçmenin önlenmesi analizlerde sağlatılmalıdır. Perde temellerinin dönme tahkikleriyle zayıflığının giderilmesi gerekirdi. Temellerin çekme altında kalkmaması garantilenmelidir. Perdelerin kaymadan gitmemesi çok önemlidir. Eğilmeden hasar alması öncelenmeliydi. Ama yüksek basınçtan ve kayma+eğilmeden göçtükleri sahada defalarca görüldü. Kesmeden giden perdeler arası kısa kirişlerin sistemi çekirdekten dağıttığı bir çok yüksek binada görüldü. Düğüm noktası dağılmaları donatı detayları, sıklaştırmaları, etriyeve çiroz eksiklikleri hasarları artırmıştır” sözleriyle ifade etti. Yakın Fay Etkisinde Yapı Davranışı ve Tasarım Yönetmeliklerinin Bakışı konusunda dünya üstündeki yönetmeliklerin yakın fay etki faktörü Amerikan, Yeni Zelanda, Japonya ve Çin örneklerinin üzerinden mukayese edildiğinde yakın fay etki faktör değerlerinin farklılıklar gösterdiği, Çin’in sismik tasarım yönetmeliği diğerlerine göre çok küçük yakın fay etki faktör değerleri verirken, Amerika ve Yeni Zelanda ampirik metotlarla faya uzaklığa ve yapı periyoduna göre büyütme faktörü ve düktilite hesaplamakta olduğunu, Japonya’nın ise ampirik metot kullanarak kuvvetli yer hareketi hesabını bir deprem kaynak model ile tahmin etmekte olduğunu ve de Avrupa kodunda yakın fay etki faktörünün çok basit olarak verilmektedir.

Etkinliği aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

https://imosem.imo.org.tr/v/6-subat-kahramanmaras-depremlerinin-yikici-karakteristigi




TBDY-2018 TASARIMINDA YAPI DİNAMİĞİ VE DEPREM PARAMETRELERİ – 3 NİSAN 2023
Sunum
3.04.2023

TBDY-2018 Tasarımında Yapı Dinamiği ve Deprem Parametreleri Bu kısa ders sunumunda depremlerde önemli can ve mal kayıpları verdiğimiz bina türü mühendislik yapılarının  depreme dirençli ve can emniyetini sağlatacak tasarım için yapı dinamik parametrelerinin seçimi ve ihtimal  diğer seçeneklerin sonuçları ne kadar etkilediği TBDY-2018 çerçevesinde tartışılacaktır. Son yaşanılan Kahramanmaraş depremlerinde yapı dinamik parametrelerinin, modelleme ayrıntılarının ve seçilen deprem sınıfının  sonuçlara etkisi eski yönetmelik tasarımlı binaların gösterdiği deprem performanslarıyla mukayesesi saha  gözlemleri üzerinden tartışılacaktır. Doğru yapı dinamik bilgisi, doğru sonlu eleman modeli kurulması ve TBDY-2018’in doğru uygulanmasından  oluşan tasarımın birinci altın üçgeni ve imalat sürecini içine alan bir diğer bir altın üçgen olan doğru malzeme,  doğru işçilik-imalat ve doğru denetimli yapılar günümüzün inşaat mühendisliği bilimi içinde başarılı sonuçları  bize yaşatmıştır. Ahlak eksikliğinin, yetki eksikliğinin ve vatan ve insan sevgisinin olmayacağı bütün yaklaşımların  zaten çökeceğini düşünerek tartışma dışında tutuyorum. Yapıya yapılan inşaat mühendisliği dışı yanlış  müdahaleler birinci altın üçgeni parçalayarak tehlikeli taşıyıcı sistem hasarlarına; zayıf imalat süreci ise ikinci  altın üçgenin parçalanmasıyla mutlak toptan göçmeye sebep olmaktadır. Bütün bunların kusursuz uygulanması  mesleki sorumluluk ve bilgi donanımıyla gerçekleşecektir. Teori ve pratiği kucaklayan bu ders ile bilgi  donanımına giriş yapılmaktadır. 

Semineri izlemek için linke tıklayınız;     https://imosem.imo.org.tr/.../tbdy-2018-tasariminda-yapi...



TBDY-2018 Tasarımında Yapı Dinamiği ve Deprem Parametreleri
Sunum
3.04.2023

Seminerde, depremlerde önemli can ve mal kayıpları verdiğimiz bina türü mühendislik yapılarının depreme dirençli ve can emniyetini sağlatacak tasarım için yapı dinamik parametrelerinin seçimi ve ihtimal diğer seçeneklerin sonuçları ne kadar etkilediği TBDY-2018 çerçevesinde tartışılacaktır.

Canlı seminer kayıt bağlantısı:

https://www.youtube.com/live/OhR8W6q47AI?si=ugJXCUaaUOBkh4pO


DEPREM MÜHENDİSLİĞİNDE YAPI DAVRANIŞI VE GÜNEYDOĞU DEPREMLERİNİN İRDELENMESİ
Sunum
23.02.2023

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrası Şanlıurfa Harran Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa il Temsilciliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin organize etmiş olduğu "Deprem Mühendisliğinde Yapı Davranışı ve Güneydoğu Depremlerinin İrdelenmesi" adlı sempozyum 23 Şubat 2023 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şair Nabi Kültür Merkezi'nde saat 14.00'te yapılacaktır.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi İnşaat Mühendisleri Şanlıurfa il Temsilciliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa olarak düzenlemiş olduğu ve Prof. Dr. Ali Sarıışık'ın moderatör olarak yöneteceği "Deprem Mühendisliğinde Yapı Davranışı ve Güneydoğu Depremlerin İrdelenmesi" adlı sempozyum 23 Şubat 2023 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şair Nabi Kültür Merkezi'nde yapılacak olup Prof. Dr. Kemal Beyen:in konuşmacı olarak katılacağını ifade edildi.

Deprem Mühendisliğinde Yapı Davranışı ve Güneydoğu Depremlerinin İrdelenmesi adlı sempozyum 23 Şubat 2023 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şair Nabi Kültür Merkezi'nde yapılacak olup tüm Şanlıurfalılar davet edildi.

Deprem Mühendisliğinde Yapı Davranışı ve Güneydoğu Depremlerinin İrdelenmesi adlı sempozyum 23 Şubat 2023 tarihinde Şanlıurfa Harran Üniversitesi İnşaat Mühendisleri Şanlıurfa İl temsilciliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu ile 23 Şubat 2023 tarihinde Harran Şair Nabi Kültür Merkezi'nde yapılacak olup Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Beyen ve moderatörlüğünü ise Harran Üniversitesi inşaat mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Sarıışık ile birlikte yapılacak olup sempozyuma tüm Şanlıurfalılar davetlidir.

Harran Üniversitesi İnşaat mühendisliği öğretim üyesi profesör doktor Ali sari ışık moderatörlüğünde yapılacak olan sempozyuma Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisleri öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Beyen'ın katılacağı ve son yaşanan depremlerden sonra deprem mühendisliğinde Yapı davranışı ve Güneydoğu depremlerini irdelenmesi adlı sempozyuma herkes davetlidir.


Şanlı Urfa Büyükşehir Belediyesi - Şair Nabi Kültür Merkezi, 23 Şubat 2023, saat: 14:00

Atatürk Bulvarı, Haliliye / Şanlı Urfa

İnşaat Mühendisleri Odası Şanlıurfa il Temsilciliği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi


Deprem ve Kentleşme
Sunum
12.11.2022

12 Kasım Düzce Depreminin yıl dönümünde Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ile ortak "Deprem ve Kentleşme" Paneli 

2 Kasım Düzce Depreminin yıl dönümünde Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ile ortak "Deprem ve Kentleşme" Paneli düzenlendi. Panel "Derin Uğultu" belgeseli ile başladı. Sonrasında Doç. Dr. Özkan Coruk, Prof Dr. Kemal Beyen, Doç. Dr. Elif Yeşim Özgen Kösten ve Dr. İsmail Talih Güven hocalarımızın sunumlarıyla devam etti. Değerli panelistlerimize ve katılımcılarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ ÇERÇEVESİNDE YAPI DAVRANIŞI
Sunum
5.11.2020


YER: iNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI  - ERZURUM ŞÜBESİ

SEMİNER SUNUM BAĞLANTISI:

https://www.youtube.com/watch?v=NkvSsX66B80

Tez Dosyaları

Yapı Hesaplarında Dinamik Etkilerin Gözönüne Alınarak İlgili Bilgisayar Programlarının Oluşturulması
A Study on Two Dimensional Nonlinear Analysis of Site Response