Biography
Türk bestecisi ve serbest doğaçlamacısıdır. Müziğe 1991 yılında MSGSÜ Devlet
Konservatuarı Müzik Bölümü’nde trombon çalışarak başladı. Lise öğrenimini Vurmalı
Çalgılar Sanat Dalı’nda sürdürdü. Müzikal eğilimleri daha sonra piyano ve
kompozisyona yönelen Uzunselvi, lisans öğrenimini aynı kurumun Kompozisyon
Sanat Dalı’nda tamamladı.
2000 yılında Avusturya Kültür Derneği’nin verdiği bir bursla gittiği Salzburg Mozarteum’da Alman besteci Wolfgang Rihm’le çalışma fırsatı bulan besteci, 2006 yılında 6. Nejat Eczacıbaşı Kompozisyon Yarışması’nda viyola ve orkestra için Sürüt Bil adlı yapıtıyla mansiyon ödülüne, 2010 yılında X. Dünya Arp Kongresi’nin siparişi üzerine yazdığı ve Meriç Dönük tarafından Amsterdam Musiekgebouw’da ilk seslendirilişi yapılan Çengir adlı yapıtıyla Baki Komsuoğlu Bilim ve Sanat Teşvik Ödülü’ne, 2012’de Nieuw Ensemble tarafından düzenlenen Turkey Now festivaline seçilen ve Amsterdam Musiekgebouw’da ilk seslendirilişi yapılan Babel Grupettos adlı yapıtıyla 2.lik ödülüne, Bulgaristan’da düzenlenen Computerspace Kompozisyon Yarışması’nın elektroakustik kategorisinde On Uyul adlı yapıtıyla 2012’de 2.lik ve Katrak Boldı adlı yapıtıyla 2013’te 1.lik ödüllerine değer bulundu. Yapıtları Swiss Contemporary Music Duo UMS ‘n JIP, Ensemble Airborne Extended, Nieuw Ensemble, Klankforum Wien gibi önde gelen topluluklar tarafından 40’tan fazla ulusal ve uluslararası festivalde seslendirilen besteci, serbest doğaçlamacı olarak pek çok organizasyonda aktif olarak yer almış, AGS, YSM, Akademia der Künste, Kennesaw State University, IGNM-VS gibi kuruluşlarda konserler, seminerler ve ustalık sınıflarında dersler vermiştir.
Ağırlıklı olarak elektroakustik ve fix-media kategorilerinde üretim yapan bestecinin müzik dili, 20. yüzyılın ikinci yarısından günümüze uzanan yeni müzik geleneklerinden yararlanır. Yazdığı eserlerde kullandığı ve tamamen kendisine ait olan bazı özel teknik ve işaretler, internet üzerinden yayın yapan çeşitli resmi sitelerde yayınlanarak literatüre geçen bestecinin müzik dilindeki bazı ayırıcı özellikler arasında, 2017 yılından bu yana üzerinde çalıştığı ve kendisine ait olan “Gliding Complexity” kuramı, “Visual Puantilism” , Paralel Kompozisyon ve “Open Form” (Açık Biçim) gibi çeşitli kavramların yanı sıra, modal-makamsal malzemelerin soyutlaması da sayılabilir.
2008 yılında meslektaşı Emre Dündar’la birlikte kurdukları “Boratav Project” adlı doğaçlama ikilisiyle, o tarihten bu yana, özellikle 20. ve 21. yüzyıl çağdaş müzik geleneklerinin verilerinden esinlenerek kurgulanan çeşitli doğaçlama konserleri vermektedir.
Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nde 2006 yılından beri Kompozisyon, Çağdaş Müzik, Çalgı Bilgisi, Orkestrasyon ve Müzik Teknolojileri dersleri vererek akademik hayatını sürdüren besteci, İstanbul Besteciler Kolektifi (Istanbul Composers Collective - ICC) adıyla 2010 yılında kurulan yeni müzik topluluğu ve örgütlenmesinin de aktif bir üyesidir.
Contact
- Web Page
- mehmet.uzunselvi@kocaeli.edu.tr