ENDOSKOPİK KAFA TABANI CERRAHİSİ, PROF.DR. İHSAN ANIK, Editör, KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ VAKFI (KÜV) YAYINLARI, Kocaeli, ss.39-43, 2024
Endoskopik transorbital yaklaşımla orbita çevresindeki birçok patolojiye ulaşılabilmekte ve eksize edilebilmektedir. Halen bu tekniğin limitasyonları az sayıda çalışmadan dolayı tam olarak ortaya koyulamamıştır. Endoskopik teknikler, seçilmiş hastalarda cerrahi morbiditeyi azaltarak transkraniyal tekniklerle rekabet ederler. Endoskopik tekniklerde, üst göz kapağı yolu, ön ve orta kafa tabanı patolojileri için alternatif bir yol olarak sunulmuştur.
Endoskopik transorbital kafa tabanı cerrahisinin beş aşaması şu şekildedir. Aşama 1, ekstrakonal lezyonların, ekstradural lezyonların ve travma sonrası BOS sızıntılarının tedavisini içerir. Aşama 2 prosedürleri büyük ölçüde intraduraldır. Bu aşamada odak noktası sfeno-orbital menenjiomlardır. Cerrahın diseksiyon için uygun bir çalışma alanı oluşturması, intradural diseksiyon ve dural açılım yapması, ayrıca çok katmanlı teknikle kafa tabanı rekonstrüksiyonu yapması gerekmektedir. Orbitanın doğal pozisyonuna geri dönmesini sağlar ve ölü alanları ortadan kaldırır, ayrıca cilt sütürlerle kapatıldığı için endonazal yaklaşıma kıyasla BOS sızıntısı riski ve lomber dren kullanımı önemli ölçüde azalır. Aşama 3 prosedürleri, intrakonal alana yönelik işlemleri içerir. Sınır olarak, bu zorluk derecesinde Meckel Cave patolojilerinin tedavisi, kavernöz sinüsün lateral duvarı ve anterior temporal intraparenkimal lezyonların tedavisi yer almaktadır. Aşama 4 prosedürleri teknik olarak en zorlu olanlardır. Ön klinoid patolojileri gibi derin yapılar bu seviyede yer alır, anterior klinoid çıkıntı ile birlikte medialde küçük sfenoid kanadın çıkarılması önemli teknik uzmanlık gerektirir.
Endoskopik transorbital yaklaşımlar, orbita, paranazal sinüsler, infratemporal fossa, ön ve orta kafa tabanı ile petröz apeks üzerinden arka kafa tabanındaki lezyonları tedavi etmek için tanımlanmıştır. Bu yaklaşımlar, tek başına bir yol olarak veya endoskopik transnazal ya da endoskopik/mikroskopik transkraniyal yaklaşımlarla birlikte, çoklu portal tekniklerde kullanılabilir.