DENİZCİLİKTE PSİKOSOSYAL RİSKLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Creative Commons License

Arıcan O. H., Ünal A. U., Kaya Özbağ G.

ISARC 3. ULUSLARARASI GÖBEKLİTEPE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR KONGRESİ, Şanlıurfa, Türkiye, 15 - 16 Eylül 2024, cilt.1, sa.1, ss.122-131

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.122-131
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Denizcilik sektörü, zorlu çalışma koşulları, uzun süreli izolasyon ve belirsizliklerle dolu bir meslek dalıdır. Bu durum, gemi personelinin maruz kaldığı psikososyal riskleri artırmakta ve bu riskler, iş kazaları, verimlilik kayıpları ve personel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu çalışmada, denizcilikte karşılaşılan başlıca psikososyal risk faktörleri belirlenmiş ve bu risklere yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışmanın amacı, denizcilik sektöründe çalışan gemi personelinin maruz kaldığı psikososyal riskleri belirlemek ve bu risklere yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma, gemi personeli ile yapılan anketler ve görüşmelerden elde edilen veriler ışığında gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, farklı türde ve tonajlardaki gemilerde görev yapan 200 gemi personeline anket uygulanmış ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, gemi personelinin %25'inin yüksek düzeyde stres yaşadığını, %18'sinin iş yükünden kaynaklanan sorunlar yaşadığını ve %20'ının izolasyon nedeniyle depresyon belirtileri gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmada ortaya çıkan uzun çalışma saatleri, belirsiz görev tanımları, sürekli değişen deniz koşulları ve operasyonel zorluklar, personelin stres seviyelerini artırdığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, iş yükünün düzenlenmesi, sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve proaktif sağlık önlemlerinin alınması gibi çözüm önerilerini vurgulamaktadır.

The maritime sector is a profession full of challenging working conditions, long-term isolation and uncertainties. This situation increases the psychosocial risks that ship personnel are exposed to and these risks create negative effects on occupational accidents, productivity losses and personnel health. In this study, the main psychosocial risk factors encountered in the maritime sector are identified and solutions for these risks are presented. The aim of this study is to determine the psychosocial risks to which ship personnel working in the maritime sector are exposed and to offer solutions to these risks. The research was carried out in the light of the data obtained from questionnaires and interviews with ship personnel. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to 200 ship personnel working on ships of different tonnages and different ship types and in-depth interviews were conducted. The findings revealed that 25 per cent of the ship personnel experienced high levels of stress, 18 per cent experienced problems due to workload and 20 per cent showed symptoms of depression due to isolation. The study revealed that long working hours, unclear job descriptions, constantly changing sea conditions and operational difficulties increase the stress levels of the personnel. This study highlights solutions such as regulating workload, strengthening social support mechanisms and taking proactive health measures.