İzmit Romanlarının Sosyo Ekonomik ve Aile Yapısının Kocaeli Kent Kültüründeki Yeri


Creative Commons License

Aksu B.

I. Uluslararası Kocaeli ve Çevresi Kültür Sempozyumu, Kocaeli, Türkiye, 20 - 22 Nisan 2006, cilt.1, ss.35-63

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Kocaeli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.35-63
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yüzyıllardan bu yana Anadolu’da yaşayan Romanlar (Çingeneler) tüm dünyada olduğu gibi Kocaeli’de de çok zorlu bir hayat ve/veya geçim savaşı vermektedir. Makro düşünüldüğünde toplumlar içinde en uyumlu halk olarak, mikro bazda düşünüldüğünde ise dominant kültür tarafından bir sorun, uyumsuz ve marjinal topluluk olarak adlandırılmaktadırlar.

Romanların yaşam felsefelerini doğru bir şekilde bilmek ve anlamak onların sosyal yapısını ortaya çıkarmak için yararlı olacaktır. Çünkü yaşam felsefesi sosyal yapı içerisinde yer alan kültürü de etkilemektedir. Yerel veya merkezi idarelerin uyguladığı eğitim, sağlık, ulaşım, vb. icraatların Çingeneler tarafından tam olarak benimsenmemesi veya öneminin kavranamaması idarecilerin sadece tek taraflı bir bakış açısıyla planlama yapmalarından kaynaklanmaktadır. Kültürü oluşturan parametrelerin bilimsel olarak ortaya konulamamasıyla ortaya çıkan sonuçlar da Çingeneler için yaşamı sadece hayatta kalma mücadelesi eşiğine getirmektedir.

Renkli bir kültüre sahip olan Romanlar hayat felsefeleri ışığında gelecek kaygısını fazla taşımaksızın kültürlerine sahip çıkmaya çalışmaktalar. Bir topluluğun sosyal dokusunu oluşturan en önemli faktörler sosyo-ekonomik yapı ve sosyo-kültürel yapıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin yoğun göç bölgesi olarak nitelenen Kocaeli’de İzmit sınırları içinde yaşayan Roman halkının (belirlenen örneklem doğrultusunda) sosyo-ekonomik ve aile yapıları incelenmiştir. Bu çalışmada, ayrıca, İzmit’teki Romanların yaşadığı zorlukları aşmaları için incelenen başlıklar açısından bakarak çözüm önerileri de sunulmaktadır.