Sakarya Tıp Dergisi, cilt.13, sa.4, ss.530-536, 2023 (Hakemli Dergi)
Giriş ve Amaç:
Tiroid fonksiyon bozukluğu, Hashimoto tiroiditi (HT) hastalarında kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini artırdığı bilinmektedir. Ancak henüz tiroid fonksiyon bozukluğu gelişmemiş ötiroid HT hastalarında KVH riski ile ilgili veriler yetersizdir. Biz çalışmamızda asimetrik dimetilarjinin (ADMA), simetrik dimetil arjinin (SDMA), N-monometil-L-arjinin (L-NMMA), Arginine and Citrulline düzeylerinin bu riskin erken belirteçleri olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler:
Tiroid antikor pozitifliği ve ultrasonografik bulgularla HT tanısı alan, tiroid fonksiyon bozukluğu olmayan 65 pubertal kadın hasta ve 70 sağlıklı kontrol çalışmamıza dahil edildi. Gruplar arasında kan basıncı düzeyleri, tiroid fonksiyon testi verileri, tiroid antikor düzeyleri ve inflamatuar parametreler ile ADMA, SDMA, L-NMMA, Arjinin ve Sitrüllin düzeyleri karşılaştırıldı ve ADMA, SDMA, L-NMMA, Arjinin ve Sitrüllin düzeylerinin diğer KVH belirteçleriyle ilişkileri belirlendi.
Bulgular :
Hasta grubunda TSH, anti-TPO, anti-Tg ve ADMA değerleri yüksek saptanırken; sitrülin, arjinin ve arjinin/ADMA değerleri düşük olarak saptandı. Hasta grubunda ADMA ile SDMA, L-NMMA, sT3, total kolesterol, LDL, trigliserit, bel çevresi/kalça çevresi ve VKİ SSS değerleri arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlenirken, arjinin/ADMA değerleri ile anlamlı negatif korelasyon saptandı.
Sonuç:
Çalışmamızda ötiroid Hashimoto tiroiditli hastalarda; erken dönemde, ADMA düzeylerinde artış saptandı. ADMA’nın antropometrik ölçümler, metabolik parametreler, SDMA ve L-NMMA ile olan ilişkileri nedeni ile ötiroid HT’li hastalarda KVH risk belirteci olarak kullanılabilir. Ancak daha büyük örneklem büyüklüğüne sahip ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.