EFFECTS OF CONTEMPORARY APPROACHES WHİCH BEGİNS İN AMERİCA İN 60 S TO PRİNTMAKİNGAND İTS REFLECTİONS TO LİTHOGRAPHY - 1960’LARDA AMERİKA’DA BAŞLAYAN ÇAĞDAŞ EĞİLİMLERİN BASKIRESME ETKİSİ VE LİTOGRAFİDE YANSIMALARI


Keskin İ.

the 9th İnternational AGP Conference on Humanities and Social Sciences in Berlin, Berlin, Almanya, 8 - 10 Eylül 2017, cilt.1, ss.7-8

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Berlin
  • Basıldığı Ülke: Almanya
  • Sayfa Sayıları: ss.7-8
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

            Baskıresim, imgeyi, grafiksel etkilerle bir kalıp yüzeyinde görselleştirme ve aynı kalıptan çoğaltma sanatıdır. Çoğaltma özelliğine rağmen özgün olma niteliğini korurken, izleyicisine ve alıcısına pentüre göre daha kolay ulaşabilmektedir. Baskıresim tekniklerinden litografi, sanatçıya tuval resmi tadında görsel etkiler yaratma olanağı sunarken, baskı sanatında grafiksel ama serbest bir ifade biçiminin gelişmesine katkı sağlamıştır.

1950’li yıllarda kendi sanat kimliğini kabul ettirerek çağın sanat merkezi konumuna gelen ABD, batı sanatının yenilikçi yüzünü simgeliyordu. Sanatçılar denenmemiş bir şey bırakmama çabasına girdiler. 1960’lara gelindiğinde başlayan çözülme süreci ise, baskıresim sanatında yeni gelişmelere yol açtı. Teknoloji kullanımıyla birlikte, aynı baskıda, metal gravür, ahşap ve serigrafi gibi baskı tekniklerinin kaynaştırıldığı olumlu gelişmeler görüldü. Baskıresim alanındaki bu gelişmeler hızla diğer ülkelere de yayıldı.

Toulouse Lautrec ve Odilon Redon’un baskıresimde verdiği eserlerle, 20. yüzyıl başlarında Avrupa’da özgün bir sanatsal ifade aracı olma özelliği pekişen litografi, 1960’lar Amerika’sında yeni bir canlanma dönemine girmiştir. Boyaresmin dünyaca tanınmış ustaları, litografinin sanatçıya sunduğu görsel zenginliklerden etkilenmiş, baskıresimdeki deneysel çalışmalarla genel anlamda sanatın gelişimine de katkıda bulunmuşlardır.

Gelişen teknolojiyle birlikte teknikler arasındaki etkileşim kaçınılmaz olmuştur. İçerikte, aya yolculuk gibi teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı düşünsel boyut baskılarda yerini alırken, fotoğraf tekniğinin litografi ve serigrafideki kullanımı, pentür tadında baskıresimlerin üretimine olanak sağlamıştır.

1960 sonrası, Avrupa’ya sanat eğitimi için gönderilen sanatçılarımız baskıresim alanındaki bu yeniliklerle tanıştılar. Yurda döndüklerinde ise sanat eğitimi kurumlarında baskıresim atölyeleri kurarak, Amerika’da başlayan bu gelişme sürecini ülkemize taşıdılar.

Bu çalışmada; 1900’lü yılların başında baskıresimde kendini gösteren ekspresyonist tavırdan sonra, baskı sanatları ve özellikle litografi tekniği adına yeni bir doruk noktası olan 1960 sonrası gelişmeler ve önde gelen sanatçılar, dönemin anlaşılmasına yarayacak tanınmış eserlerinden örneklerle ele alınmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: Baskıresim, Özgün Baskı, Litografi