The Methods Used in Evalluation of Agricultral Wastes


Fersiz S.

6. International Cappadocia Scientific Research Congress, Nevşehir, Turkey, 10 - 12 August 2024, pp.808-815, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Nevşehir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.808-815
  • Kocaeli University Affiliated: Yes

Abstract

Today, human needs are increasing with the increase in population. Human needs differ according to the level of development of societies. In order to meet these needs, the number and capacity of agricultural and industrial production activities have increased day by day. But the need for nutrition is the most basic need of all societies. Agriculture is one of the most important sectors for the whole world due to its benefits such as meeting the need for nutrition and clothing, creating labor force, providing raw materials to industry, and creating an ecological environment. Turkey is an agricultural country with a significant share in global production. In addition to these positive features, the use of drinking water for irrigation in agricultural production causes depletion of water resources, unconscious use of fertilizers, and the use of pesticides against diseases and pests cause many environmental problems. At the same time, agricultural production generates many different types of waste. Agricultural wastes can be classified as annual crop wastes (corn, beans, rice, etc.), pruning, perennial plant wastes resulting from forestry operations, and industrial wastes where agricultural products are processed. The aim of zero waste management, which is implemented to reduce waste and use natural resources in a sustainable manner, is to protect the environment and human health. It is important to dispose of and recycle agricultural wastes without harming the environment. With the utilization of these wastes as a raw material source, it will enable the production of many products that contribute to the economy of our country, such as the production of renewable energy sources and compost production that increases soil fertility. Many studies have been conducted in the literature in order to utilize agricultural wastes as raw materials and energy sources. In this study, studies on compost, biogas, bioethanol, biodiesel, biopellet, biobricket, biochar production from agricultural wastes, biocomposite materials and sustainable textile fibers, use of wastes as growing media will be mentioned and evaluated.

Günümüzde nüfus artışıyla birlikte insan ihtiyaçları giderek çoğalmaktadır. Toplumların gelişmişlik düzeyine göre insan ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla, tarımsal ve endüstriyel üretim faaliyetlerinin sayısı ve kapasitesi gün geçtikçe arttırmıştır. Fakat beslenme ihtiyacı tüm toplumların en temel ihtiyacıdır. Tarım sektörünün beslenme ve giyinme ihtiyacını karşılaması, işgücü oluşturması, endüstriye hammadde sağlaması, sürdürülebilir bir çevreyi oluşturması gibi yararlarından dolayı tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de en önemli sektörlerden birisidir. Türkiye, tüm dünyadaki küresel tarım üretiminden büyük pay alan bir ülkedir. Bu olumlu özelliklerinin yanında tarımsal üretimde sulama amacıyla içme suyu kullanımı su kaynaklarının tükenmesine, bilinçsiz gübre kullanımı, hastalık ve zararlılara karşı tarımsal ilaçların kullanılması birçok çevresel probleme de sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda tarımsal üretim sonucunda çok farklı türde ve sayıda atık oluşmaktadır. Tarımsal atıkları yıllık üretimi yapılan ürün atıkları (mısır, fasülye, pirinç vb), budama, ormancılık işlemleri sonucu ortaya çıkan çok yıllık bitki atıkları ve tarımsal ürünlerin işlendiği endüstri atıkları şeklinde sınıflandırabiliriz. Atıkların azaltılması, doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanımı amacıyla uygulanan sıfır atık yönetiminin amacı çevre ve insan sağlığının korunmasıdır. Tarımsal atıkların çevreye zarar vermeden bertarafı ve geri dönüşümünün yapılması önemlidir. Oluşan bu atıkların hammadde kaynağı olarak değerlendirilmesi ile yenilenebilir enerji kaynağı üretimi, toprak verimini arttıran kompost üretimi gibi ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan bir çok ürünün elde edilmesine imkan sağlayacaktır. Tarımsal atıkların hammadde ve enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi amacıyla literatürde birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada tarımsal atıklardan kompost, biyogaz, biyoetanol, biyodizel, biyopelet, biyokömür üretimi, biyokompozit malzeme ve sürdürülebilir tekstil lifleri eldesi, atıkların yetiştirme ortamı olarak kullanımı gibi konularda yapılan çalışmalardan bahsedilecek ve çalışmalar değerlendirilecektir.