Keşfedici Faktör Analizinin ve Kümelemenin Desteğiyle Yapay Sinir Ağı kullanarak Öğrenci Başarı Skoru Tahmini


Öğütcü S.

IEEE International Conference on Data Stream Mining & Processing (DSMP), Lviv, Ukrayna, 21 Ağustos 2020 - 25 Ocak 2021, ss.90-95

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Doi Numarası: 10.1109/dsmp47368.2020.9204204
  • Basıldığı Şehir: Lviv
  • Basıldığı Ülke: Ukrayna
  • Sayfa Sayıları: ss.90-95
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma;,sınıflandırma için faktör analizi kullanımı, bir tahmin hedefine odaklanmak için değişkenlerin kümelenmesi ve mühendislik öğrencilerinin eksik verilerinin bir yapay sinir ağı kullanarak tahminini içeren bir dizi veri analizi tekniği önermektedir. Bir öğrencinin performansını temsil etmek için derslerin ortalama yıl sonu puanları kullanılmıştır. Tahmin hedefi, sınavdan önce bir kurs puanının tahmin edilmesidir. Dersleri bireysel faktörler altında gruplamak için faktör analizi kullanılmıştır. Tahmin edilecek ders puanının var olduğu faktör, tahmin edilecek ders puanı hariç olmak üzere, bu faktördeki çeşitli derslerden benzer puanlara sahip öğrencileri gruplamak için kümelenmiştir. Kümedeki kurs puanları için yapay bir sinir ağı eğitilir ve bir öğrencinin hedef ders puanı, kabul edilebilir bir eğitim hatasıyla eğitimin tamamlanmasından sonra tahmin için yapay sinir ağında simüle edilir. Çalışma, tahmin için önemli bir doğruluk gösterdi. Ayrıca gerçekleştirilen çalışma, bir eğitim programını yeniden değerlendirmenin, öğrenciye daha iyi akademik performans için rehberlik etmenin ve veri madenciliği yöntemlerinin bir kombinasyonu ile istihdama destek sağlamanın mümkün olduğunu göstermiştir. Analizi gerçekleştirmek için Python kullanılmıştır.

This study proposes a sequence of data analysis techniques for prediction purposes which consists of the use of exploratory factor analysis for classification, clustering of variables in a factor for focusing to a prediction goal and prediction of missing data via an artificial neural network using performances of engineering students' data. Average end-year scores of courses have been used to represent performance of a student. Prediction goal is the forecasting of a course score before the examination. Factor analysis has been used to group courses under individual factors. The factor in which course score to be predicted exists is clustered to group students with similar scores from various courses in that factor, excluding the course score to be predicted. An artificial neural network is trained for course scores in the cluster and target course score of a student is simulated in the artificial neural network for prediction after completion of training with an acceptable training error. The study showed a significant accuracy for prediction. In addition, the realized work has shown that it is possible to re-evaluate an education program, guide a student for better academic performance and provide support for employment via a combination of data mining methods. Python has been used to carry out the analysis.