KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE, cilt.23, sa.4, ss.788-797, 2020 (ESCI)
Bu araştırmada ozon gazının kivi muhafazası sırasında kalite
kayıplarını geciktirmedeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla
depolama öncesi, kivi meyvelerine 0.3±0.02 μL L-1 dozundaki ozon gazı
dört farklı sürede (6, 12, 24, 48 saat) uygulanmıştır. Uygulama sonrası
kiviler 1±1°C sıcaklık ve %80-85 oransal nem koşullarında 6 ay
depolanmıştır. Kivi meyvelerinde depolama süresince aylık
aralıklarla; ağırlık kaybı, suda çözünür toplam kuru madde (SÇKM),
meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi (L* a* b*), fruktoz, glikoz,
sakkaroz, toplam şeker, tat puanlaması, titre edilebilir asit miktarı,
elektrolit sızıntısı ve toplam klorofil miktarı analizleri yapılmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre 12 saatlik ozon gazı uygulaması; meyve eti
sertliği, ağırlık kaybı, titre edilebilir asit miktarı ve SÇKM miktarı
bakımından en iyi uygulama olmuştur. Ancak bu uygulama elektrolit
sızıntısının artmasına neden olmuştur. Ozon gazı renk üzerinde
olumlu ya da olumsuz bir etki oluşturmamıştır. Ozon uygulanan kivi
meyvelerinde kontrole göre sakarozun daha yavaş parçalanması
nedeniyle ozon uygulamalarının olgunlaşmayı geciktirici etkisinin
olduğu söylenebilmektedir.