JAPON AYVASINA GENEL BİR BAKIŞ (Chaenomeles japonica)


Sülüşoğlu Durul M., Polat M.

International Conference on Global Practice of Multidisciplinary Scientific Studies-IV Turkish Republic of Northern Cyprus, April 28-30, 2023, Girne, Kıbrıs (Kktc), 28 - 30 Nisan 2023, cilt.2737, ss.2729-2737

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 2737
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.2729-2737
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Japon ayvası (Chaenomeles japonica Thunb) Lindl. Rosaceae familyası, Maloidea alt familyasında yer alan, az bilinen, ama bir o kadar da önemli bir türdür. Doğu Asya orjinlidir; anavatanı Çin, Kore ve Japonya olup, ılıman iklim kuşağında yetişmektedir. Yumuşak çekirdekli bir meyvedir, meyve yapısı elma ve ayvaya benzer. Bitkileri alçak ve orta boylu çalı şeklinde gelişmektedir. İlk olarak Japonya dağlık kesiminde 1784 yılında keşfedilmiştir. Kültürü artan bir ilgi görmektedir. Endüstride iyi bir hammaddedir. Farmakolojik olarak ilaçların üretiminde faydaları fazladır. Besin olarak da değerlendirilmektedir. Fidan üretimi sınırlı olup, adına doğru, verimli fidan bulmak sorundur. Burada sunulan çalışmada Japon ayvasının genel özelliklerinin yanı sıra, değerlendirme şekilleri ele alınmıştır. Sunulan çalışma genetik kaynakların değerlendirilmesi bakımından çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Chaenomeles japonica, seleksiyon, meyve kalitesi, titre edilebilir asitlik, pomoloji 2729