PROTECTION OF THE ELDER AND ELDERLY RIGHTS


Balkır Z. G., Balkır Gülen B.

2.International Antalya Scientific Research and Innovative Studies Congress, Antalya, Turkey, 17 - 21 March 2022, pp.223-231, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.223-231
  • Kocaeli University Affiliated: Yes

Abstract

Our world and we are both slowly aging. Aging is not a disease. It is an inevitable process that can happen to any of us if we live long. With the development of medical science and technology, the aging period is prolonged and the long life expectancy is increasing. The right to health and the prolongation of human life with the improvement of health services cause an increase in the number of the elderly population. The legal framework of the rights of the elderly has not been fully clarified. Elderly rights have remained with the structuring of some legal areas, and continue to exist in a gray area. Investments in aging, the rights of the elderly and the protection of the health of the elderly are a field of study that are both very expensive and not made undesirably, as there is no return. In 1982, the United Nations determined the principles of old age, regarding the rights of the elder, that the elderly have the right to independence, participation, care, self-actualization and dignity. Article 6/3 of the 1982 Constitution stipulates that the elderly will be protected by the state. At the forefront of the rights of the elderly comes the prohibition of discrimination. The elderly are among the disadvantaged groups who are subjected to all kinds of exploitation and violence. Article 10 of the 1982 Constitution on the prohibition of discrimination stipulates that positive discrimination should be made especially for the protection of the elderly. In order to empower the elderly, their economic rights should also be protected. In addition to their social security rights, their right to housing should be protected so that they can work in jobs that are suitable for them and live where and how they want. The protection of the elderly and their rights is under the responsibility and obligation of the state. Moreover, the limit of the state's obligations regarding the protection of the elderly has been drawn as having and maintaining a standard of living worthy of human dignity. Since the basic philosophy of human rights is to ensure a life worthy of human dignity, the rights of the elderly must be protected in a manner befitting human dignity. The state has the responsibility to take the necessary measures, make legal arrangements, and ensure the rights of the elderly in order to protect the elderly, according to the guarantees and standards that are protected together with the fundamental rights and freedoms in the Constitution. 

Dünyamız ve bizler yavaş yavaş yaşlanıyoruz. Yaşlanma bir hastalık değildir. Uzun yaşayacak olursak, hepimizin başına gelebilecek, kaçınılmaz bir süreçtir. Tıp bilimi ve teknolojileinin gelişmesi ile birlikte yaşlılık süresi uzamış, uzun yaşam beklentilerini çoğalmaktadır. Sağlık hakkı ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesiyle insan ömrünün uzatması, yaşlı nüfus sayısının fazlalaşmasına neden olmaktadır.Yaşlı haklarının hukuki çerçevesi tam olarak belirginleştirilmemiştir. Yaşlı hakları, bölük bölük bazı hukuksal alanların yapılandırılmasıyla kalmış, bir gri alanda var olmaya devam etmektedir. Yaşlılık, yaşlı hakları ve yaşlıların sağlığının korunmasıyla ilgili yatırımlar, hem çok pahalı ve hem de geri dönüşü olmadığından pek de istenilerek yapılmayan bir çalışma alanıdır. Birleşmiş Milletler, 1982 yılında, yaşlı haklarıyla ilgili olarak yaşlıların, bağımsızlık, katılım, bakım, kendini gerçekleştirme ve itibar hakları olduğuna dair yaşlılık ilkelerini saptamıştır. 1982 Anayasa’sının 61/3 maddesinde, yaşlıların devletçe korunacağını hüküm altına alınmıştır. Yaşlı haklarının başında, ilk önce ayrımcılık yasağı gelir. Yaşlılar, her türlü sömürüye ve şiddete uğrayan dezavantajlı gruplar arasında yer alırlar. 1982 Anayasanın ayrımcılık yasağı ile ilgili 10. maddesinde yaşlıların özellikle korunması için pozitif ayrımcılık yapılması gereği hüküm altına alınmıştır. Yaşlıların güçlendirilmesi için ekonomik haklarının da koruma altına alınması gerekmektedir. Sosyal güvenlik hakları yanında, kendilerine uygun olan işlerde çalışma ve istediği yerde, istediği gibi yaşayabilmeleri için konut hakları da koruma altına alınmalıdır. Yaşlıların ve yaşlı haklarının korunması, devletin sorumluluğu ve yükümlülüğü altındadır. Üstelik devletin, yaşlıların korunması ile ilgili yükümlülerinin sınırı, insan onuruna yakışır bir yaşam standardını sahip olmak ve bu standardı sağlamak olarak çizilmiştir. İnsan haklarının temel temel felsefesi insan onuruna yakışır bir yaşama biçiminin sağlanması olduğuna göre, yaşlı haklarının insan onuruna yakışır bir şekilde korunması gerekmektedir. Devletin Anayasadaki temel hak ve özgürlüklerle birlikte koruma altına aldığı güvenceler ve standartlara göre yaşlıların korunması için, gerekli tedbirleri alma, yasal düzenlemeleri yapma, yaşlı haklarını güvenceleme sorumluluğu bulunmaktadır.