Finansal Liberalizasyonun Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Etkilerinin Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Rodoplu H.

SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL, cilt.8, sa.62, ss.1475-1483, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 8 Sayı: 62
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Sobiad Atıf Dizini
  • Sayfa Sayıları: ss.1475-1483
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Batının geliştirdiği ve dünyaya yaydığı modernizm, içinde barındırdığı pek çok açmaz nedeniyle belli dönemlerde tıkanmış ve farklı ölçeklerde krizlere yol açmıştır. Söz konusu krizlerin giderek artan yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesi çabası içerisine giren modernizmin uygulayıcısı niteliğindeki kesimler, bu kez suçu modernizmin yarattığı kuralcılık ve belirleyiciliğe yükleyerek, sözde kuralcılık ve belirleyiciliğe karşı olduğu savı ile post-modern düşünceyi insanlığa servis etmişlerdir.

Batı bu post-modernist söylem ile kendini aşmaya, yeni bir değerler dizisi oluşturmaya çalışırken aslında, varılan bu sürdürülemezlik gerçeği karşısında, eleştiri ve süreci doğruya yöneltme fırsatını başkasına bırakmadan yine kendisi yapmıştır.

Bu sürecin daha başında modernizm çabalarına izleyici olarak katılım gösteren Doğu ise, gün yüzüne çıkan geri kalmışlığını giderme çabasıyla diğer tüm kaygılarından azade ve her ne pahasına olursa olsun ekonomik büyüme performansına odaklanmış biçimde umarsız bir koşu içinde olmuştur.

Yapılan bu çalışmada, 80’li yıllarla birlikte devreye giren neoliberal küreselleşme sürecinde yaygın olarak uygulanan finansal liberalizasyon politikaları ile eş anlı olarak gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye’de ortaya çıkan olumsuzlukların nedenselliğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.