1. INTERNATIONAL AYASOFYA SCIENTIFIC RESEARCHES AND INNOVATION CONGRESS, İstanbul, Türkiye, 15 - 16 Kasım 2024, ss.24-34
İşgücü, ülkelerin sahip olduğu en önemli kaynaklardan biri olması bakımından niteliği ve niceliği çeşitli politikalara konu olmaktadır. İşgücüne dâhil olma her ne kadar ekonomik performansın önemli bir faktörü olsa da bir davranış biçimi olarak cinsiyetler temelinde farklı eğilimler yansıtmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadınları hane ile ilintili işlerden sorumlu tutan yapısı, kadın istihdamı üzerinde de olumsuz bir etki yaratmaktadır. Bu anlamda, cinsiyetlerin toplumsal açıdan kurgulanması sürecinde bireylere rol ve sorumluluklar atanmakta ve böylece hem hane-içi hem de hane-dışındaki işbölümü cinsiyetler temelinde şekillenmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü, bireylerin zaman kullanımlarını da farklılaştırmaktadır. Kadınların zamanlarını hangi nedenlerle ve nasıl değerlendirdiğini anlamak, işgücüne katılmama nedenlerine dair bir öngörü de oluşturmaktadır. Bu araştırma, Türkiye açısından kadınların zaman kullanım örüntülerini tayin eden toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadınların işgücüne dâhil olmasını engellemesine vurgu yapması bakımından önem arz etmektedir. Buradan hareketle ilgili çalışma, Türkiye’deki kadınların istihdama dâhil olmama nedenleri ile zaman kullanımları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ilişki, KODA Aile Yapısı Araştırması(2018) ve TÜİK İşgücü İstatistikleri(2024) verilerinin betimsel analizi ile değerlendirilmiştir.
Labour force is one of the most important resources that countries possess and its quality and quantity are subject to various policies. Although labour force participation is an important factor of economic performance, as a form of behaviour, it reflects different tendencies on the basis of gender. The structure of gender inequalities, which makes women responsible for household-related work, also has a negative impact on women's employment. In this sense, in the process of social construction of genders, roles and responsibilities are assigned to individuals and thus the division of labour both inside and outside the household is shaped on the basis of genders. Gender-based division of labour also differentiates individuals' use of time. Understanding how and for what reasons women use their time also provides insights into the reasons for not participating in the labour force. This research is important for Turkey in terms of emphasising that gender inequalities that determine women's time use patterns prevent women from participating in the labour force. From this point of view, this study aims to examine the relationship between the reasons for women's non-employment and their time use in Turkey. This relationship is evaluated through descriptive analysis of KODA Family Structure Survey (2018) and TurkStat Labour Force Statistics (2024) data.