Üniversite öğrencilerinin bakış açısıyla sosyal ağlarda öğretim elemanı-öğrenci etkileşimini etkileyen temel faktörler


Turan Z., Durdu L., Göktaş Y.

5th International Instructional Technologies Teacher Education Symposium, İzmir, Türkiye, 11 - 13 Ekim 2017, cilt.5, ss.406

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 5
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.406
  • Kocaeli Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu sosyal ağları aktif olarak kullanmaktadırlar. Sosyal ağların aynı zamanda etkili eğitim aracı olarak kullanılması üzerine de alan yazında araştırmalar bulunmaktadır. Tüm bunlara rağmen akademisyenlerin ve öğrencilerin sosyal ağlar üzerinden birbirleriyle iletişim kurmalarına yönelik endişeleri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin sosyal ağlar üzerinden öğretim elemanlarıyla etkileşim kurma üzerine düşüncelerini öğrenmek ve bu etkileşimi etkileyen faktörleri ortaya çıkarmaktır. Çalışmaya toplamda Türkiye’deki 19 farklı üniversiteden 1345 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmada keşfedici karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın birinci safhasında nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler araştırmacılar tarafından nitel safhada geliştirilen çevrim içi anket ile toplanmıştır. Faktörleri ortaya çıkarmak için Açımlayıcı Faktör Analizi gerçekleştirilmiş ve toplamda 4 faktör ortaya çıkartılmıştır. Bu faktörler Olanak Sağlayıcılar (6 madde), Bariyerler (7 madde), İstenmeyen Davranışlar (5 madde) ve Faydalar (4 madde) olarak belirlenmiştir. Faktörler toplam varyansın %60.78’ini açıklamaktadır. Güvenirlik değeri Cronbach alpha =.88 olarak yeterli bulunmuştur. Faktörler ve her faktör altında yer alan maddeler ayrıca sunulmuştur.

The majority of university students actively use social networks. There are also studies in the literature on the use of social networks as effective educational tools. Despite all these, academics and students have concerns about communicating with each other over social networks. The aim of this study is to find out university students' thoughts on interacting with lecturers through social networks and to reveal the factors affecting this interaction. In total, 1345 university students from 19 different universities in Turkey participated in the study. Exploratory mixed method was used in the study. In the first phase of the study, qualitative data were collected through semi-structured interviews. Quantitative data were collected with an online questionnaire developed by the researchers in the qualitative phase. Exploratory Factor Analysis was conducted to reveal the factors and a total of 4 factors were revealed. These factors were identified as Enablers (6 items), Barriers (7 items), Undesirable Behaviors (5 items) and Benefits (4 items). The factors explain 60.78% of the total variance. The reliability value was found to be sufficient as Cronbach alpha =.88. The factors and the items under each factor are presented separately.